Το πρώτο ορατό φάσμα φωτός από ένα εξωπλανήτη έχει ανιχνευθεί

51 pegasi

Αστρονόμοι στη Χιλή ανακοίνωσαν στις 22 Απριλίου, πως κατάφεραν και ανίχνευσαν το πρώτο ορατό φάσμα φωτός από ένα εξωπλανήτη, τον 51 Pegasi b, ο οποίος βρίσκεται 50 έτη φωτός από τη Γή, πρός τον αστερισμό του Πήγασου και είναι ένας καυτός Δίας.

Ο 51 Pegasi b είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται σε τροχία γύρω από ένα άλλο άστρο, το 1995, και τώρα ο ίδιος εξωπλανήτης 20 χρόνια μετά γίνεται ο πρώτος που το φάσμα φωτός του ανιχνεύεται.

Το φάσμα φωτός αποτελεί για τους αστρονόμους ένα σημαντικό εργαλείο, καθότι τους δίνει την ικανότητα να γνωρίζουν από ποια χημικά στοιχεία αποτελούνται οι ατμόσφαιρες εξωπλανητών όπως ο 51 Pegasi b. Αυτή η πρώτη ανίχνευση του φάσματος φωτός, θα οδηγήσει σίγουρα και σε άλλες, όπως και η ανακάλυψη του 51 Pegasi b το 1995 , οδήγησε στην ανακάλυψη περισσότερων εξωπλανητών οι οποίοι τώρα αριθμούν στους 1900.

51Pegb

Η ανίχνευση αυτή δείχνει επίσης πως η τεχνολογία για την άμεση ανίχνευση του φάσματος φωτός από ένα εξωπλανήτη έχει καταστεί δυνατή. Εκτός από τη χρήση της τεχνολογίας για την ανάλυση του φάσματος φωτός ενός εξωπλανήτη ως πρός τα στοιχεία που αποτελούν την ατμόσφαιρά του, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα και για να ανιχνεύσει τα πρώτα βιοσημάδια (σημάδια ζωής ή ενδείξεις πως μπορεί να υπάρχει ζωή), στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

2 Responses

  1. Anonymous says:

    Mnistrfkis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *