Μια ένωση στο κακάο βοηθά τα κύτταρα να απελευθερώνουν περισσότερη ινσουλίνη

Όταν ένα άτομο έχει διαβήτη, το σώμα του είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν επεξεργάζεται σωστά το σάκχαρο του αίματος. Ο λόγος είναι η δυσλειτουργία των β-κυττάρων (βήτα κύτταρα), των οποίων η δουλειά είναι να παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει την γλυκόζη.

Σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry, ερευνητές αναφέρουν ότι τα βήτα κύτταρα λειτουργούν καλύτερα και παραμένουν ισχυρότερα με αυξημένη παρουσία μονομερών κατεχινών κακάου.

“Πιθανότατα πρέπει να φάτε αρκετό κακάο, και μάλλον δεν θέλετε να έχει πολύ ζάχαρη σε αυτό. Είναι μια ένωση που βρίσκεται στο κακάο που θέλουμε”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Στη μελέτη, οι ερευνητές τροφοδότησαν πρώτα την ένωση κακάου σε ζώα με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι με την προσθήκη της στη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η ένωση μείωσε το επίπεδο παχυσαρκίας στα ζώα και αύξησε την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τι συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο, συγκεκριμένα σττο επίπεδο των βητακυττάρων. Η ανάλυση τους έδειξε ότι οι μονομερείς κατεχίνες του κακάου βελτίωσαν την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

“Αυτό που συμβαίνει είναι ότι προστατεύει τα κύτταρα, αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Αυτές οι ενώσεις καθιστούν τα μιτοχόνδρια στα βήτα κύτταρα ισχυρότερα, τα οποία παράγουν περισσότερο ΑΤΡ (πηγή ενέργειας του κυττάρου), η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης”.

“Αυτά τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στη χρήση αυτών των ενώσεων πιο αποτελεσματικά σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως ακόμη να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2”.

“Αλλά αντί να καταναλώνουμε τις πλούσιες σε ζάχαρη σοκολάτες, πιστεύουμε ότι το σημείο εκκίνησης είναι να αναζητήσουμε τρόπους εξάγουμε την ένωση από το κακάο, και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουμε ως πιθανή θεραπεία για τους ασθενείς με διαβήτη”.

Παραπομπές

Thomas J. Rowley IV et al. Monomeric cocoa catechins enhance β-cell function by increasing mitochondrial respiration. Journal of Nutritional Biochemistry (2017). DOI: 10.1016/j.jnutbio.2017.07.015

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *