Ένα απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 400.000 ετών, είναι το αρχαιότερο που βρέθηκε ποτέ στην Πορτογαλία

Μια μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα, αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, ότι έχουν βρει παλαιότερο απολίθωμα ανθρώπινο κρανίο στην Πορτογαλία, σημειώνοντας σημαντική συμβολή στη γνώση της ανθρώπινης εξέλιξης κατά τη διάρκεια της μέσης Πλειστόκαινου στην Ευρώπη και την προέλευση του Νεάντερταλ.

Το κρανίο αποτελεί το δυτικότερο ανθρώπινο απολίθωμα που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μέσης εποχής του Πλειστόκαινου, και ένα από τα πρώτα στην ήπειρο αυτή που συνδέεται με τα πέτρινα εργαλεία του Acheulean.

Σε αντίθεση με άλλα απολιθώματα από αυτή την ίδια χρονική περίοδο, πολλά από τα οποία είναι ανεπαρκώς χρονολογημένα ή δεν έχουν ένα σαφές αρχαιολογικό πλαίσιο, το κρανίο που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Aroeira στην Πορτογαλία, μαζί με άφθονα κατάλοιπα πανίδας και λίθινα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων χειροπελέκων, χρονολογείται στα 400,000 χρόνια πριν.

“Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα νέα ανακάλυψη απολιθώματος από την Ιβηρική Χερσόνησο, μια κρίσιμη περιοχή για την κατανόηση της προέλευσης και της εξέλιξης του Νεάντερταλ”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Το κρανίο Aroeira είναι το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα που βρέθηκε ποτέ στην Πορτογαλία και μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με άλλα απολιθώματα από αυτό το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία”.

“Το κρανίο Aroeria αυξάνει την ανατομική ποικιλομορφία στο αρχείο ανθρώπινων απολιθωμάτων από αυτό το χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαφορετικοί πληθυσμοί είχαν κάπως διαφορετικούς συνδυασμούς χαρακτηριστικών”.

Το κρανίο βρέθηκε το 2014 και δεδομένου ότι τα ιζήματα που το περιείχαν ήταν αρκετά συμπαγή, αυτό αφαιρέθηκε από την περιοχή ως ένα μεγάλο, στερεό μπλοκ Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο αποκατάστασης στο Centro de Investigacion sobre la Evolucion y Comportamiento Humanos, ένα ερευνητικό κέντρο παλαιοανθρωπολογίας στη Μαδρίτη, για προετοιμασία και εξόρυξη, μια επίπονη διαδικασία η οποία διήρκεσε δύο χρόνια.

Το νέο απολίθωμα θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός εκθέματος για την εξέλιξη του ανθρώπου, τον επόμενο Οκτώβριο στο Museu Nacional de Arqueologia στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Παραπομπές

Joan Daura et al. New Middle Pleistocene hominin cranium from Gruta da Aroeira (Portugal). Proceedings of the National Academy of Sciences (2017). DOI: 10.1073/pnas.1619040114

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *