Ένα τεράστιο αρχαιολογικό μνημείο ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Πέτρας στην Ιορδανία

Πέτρα

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, drones, και το Google Earth, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο μνημείο στο αρχαιολογικό πάρκο της Πέτρας της Ιορδανίας. Η ανακάλυψη τους αυτή, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Schools of Oriental Research.

Η Πέτρα, η οποία περιγράφεται ως «μια κόκκινη σαν τριαντάφυλλο πόλη τόσο παλιά όσο και ο χρόνος», χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Ένα μεγάλο μέρος του παρελθόντος της είναι καλά τεκμηριωμένο, από την ίδρυσή της ως ένας σταθμός καραβανιών καμηλών μέχρι την εποχής της κάτω από Ρωμαϊκή κατοχή. Η Πέτρα η οποία αποτελεί μέλος της παγκόσμια κληρονομιάς, είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου και έχει μελετηθεί από τους εξερευνητές από τις αρχές του 19ου αιώνα. Έτσι, η ανακάλυψη αυτή έρχεται ως μια ευχάριστη έκπληξη για τους ερευνητές.

Η προκαταρτική έρευνα έδειξε ότι το νέο μνημείο έχει διαστάσεις περίπου 56 με 46 μέτρα. Φαίνεται επίσης να διαθέτει επίσης ένα κτίριο με διαστάσεις 8,5 με 8,5 μέτρων το οποίο βρίσκεται σε ένα τεράστιο οροπέδιο.

Ένα μεγάλο μέρος του μνημείο χρειάζεται ακόμη να ανασκαφεί πλήρως, αλλά οι αρχαιολόγοι έχει σχηματίσει μια αρχική εκτίμηση για τη λειτουργία και χρήση του. Η ανακάλυψη κεραμικών γύρω από το μνημείο δείχνει ότι θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από τους Nabataeans, κάποια στιγμή γύρω στο 2ο αιώνα π.Χ. Το σχήμα και η δομή του κτιρίου δείχνει επίσης ότι ίσως η χρήση του να ήταν ως δημόσια εθιμοτυπική πλατφόρμα, παίζονταν ένα σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ιστορία της Πέτρας.

Παραπομπές

Sarah Parcak, Christopher A. Tuttle. Hiding in Plain Sight: The Discovery of a New Monumental Structure at Petra, Jordan, Using WorldView-1 and WorldView-2 Satellite Imagery. The American Schools of Oriental Research (2016). DOI: 10.5615/bullamerschoorie.375.0035

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *