Δορυφόρος της Nasa έλαβε εικόνες της σελήνης να διασχίζει το πρόσωπο της Γης από απόσταση ενάμιση εκατομμυριών χιλιομέτρων

epicearthmoonstill

Μια φωτογραφική μηχανή πάνω στο δορυφόρο Deep Space Climate Observatory (DSCOVR), έλαβε μια σειρά από εικόνες της σελήνης καθώς κινείται μπροστά από την ηλιόλουστη πλευρά της Γης τον περασμένο μήνα. Η σειρά των εικόνων δείχνει επίσης την πλήρως φωτισμένη «σκοτεινή πλευρά» της σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη.

Οι εικόνες λήφθηκαν παράλληλα και ενώθηκαν στη συνέχεια από την Κάμερα Πολυχρωμικής Απεικόνισης (EPIC) της NASA, μια κάμερα CCD τεσσάρων megapixel και ένα τηλεσκόπιο που βρίσκονται στο δορυφόρο Deep Space Climate Observatory, ο οποίος εκτελεί τροχιά γύρω από τη Γη από απόσταση ενάμιση εκατομμυρίων χιλιομέτρων περίπου από τον πλανήτη μας. Από τη θέση του αυτή ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, η κύρια αποστολή του είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του ηλιακού ανέμου για τις ανάγκες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Οι εικόνες αυτές ελήφθησαν στις 16 Ιουλίου, και δείχνουν το φεγγάρι να κινείται πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Βόρεια Αμερική. Ο Βόρειος Πόλος, είναι στην επάνω αριστερή γωνία της εικόνας, αντανακλώντας την τροχιακή κλίση της Γης από τη σκοπιά του διαστημικού οχήματος.

Κανείς δεν είχε δει ποτέ την αθέατη πλευρά της σελήνης μέχρι το 1959, όταν το Σοβιετικό διαστημικό σκάφος Luna 3 επέτρεψε τις πρώτες εικόνες. Από τότε, αρκετές αποστολές της NASA έχουν απεικονίσει τη σεληνιακή αθέατη πλευρά με μεγάλη λεπτομέρεια. Ο λόγος που πάντα βλέπουμε την μια πλευρά της σελήνης από τη Γη είναι ότι η τροχιακή της περίοδος (ο χρόνος που κάνει για μια περιφορά γύρω από τη Γη) είναι ο ίδιος με την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *