Ένα κοντινό αστέρι νάνος φιλοξενεί επτά πλανήτες με μεγέθη παρόμοια με αυτό της Γης

Ένα σύστημα επτά εξωπλανητών, από τους οποίους οι τρεις βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους, έχει βρεθεί από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, τα ευρήματα της οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, όλοι οι πλανήτες ανιχνεύθηκαν καθώς περνούσαν μπροστά από το άστρο τους, το οποίο ονομάζεται Trappist-1.

«Στη μελέτη μας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μιας εντατικής φωτομετρικής παρακολούθησης του εν λόγω αστεριού από το έδαφος αλλά και από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA», αναφέρουν οι αστρονόμοι στη μελέτη τους.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι τουλάχιστον επτά πλανήτες με μέγεθος και μάζα παρόμοια με της Γης, περιφέρονται γύρω από το αστέρι Trappist-1».

Επίσης γνωστό ως 2MASS J23062928-0502285, το Trappist-1 είναι ένα αστέρι νάνος στον αστερισμό του Υδροχόου, και βρίσκεται σε απόσταση 38.8 έτη φωτός από εμάς. Είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τον Δία και έχει μόλις το 8 τοις εκατό της μάζας του Ήλιου μας.

Το διάγραμμα αυτό συγκρίνει τα μεγέθη των πλανητών γύρω από τον Trappist 1, με αντικείμενα του Ηλιακού μας συστήματος

Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι αυτά τα αστέρια νάνοι, μπορεί να φιλοξενούν πολλούς πλανήτες στο μέγεθος της Γης σε κοντινές τροχιές, αλλά το Trappist-1 πλανητικό σύστημα είναι το πρώτο τέτοιο που έχει βρεθεί.

«Το σύστημα Trappist-1 είναι ένα συμπυκνωμένο ανάλογο του εσωτερικού ηλιακού συστήματος», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. «Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον χαρακτηρισμό σε βάθος, εύκρατων πλανητών όμοιους με την Γη σε τροχιά γύρω από ένα πολύ δροσερό και μικρότερο αστέρι από τον Ήλιο, και κυρίως για τη μελέτη των επιπτώσεων του παλιρροϊκού κλειδώματος, της παλιρροϊκής θέρμανσης, της δραστηριότητας του αστεριού και μιας εκτεταμένης προ-κύριας ακολουθίας για τις ατμοσφαιρικές τους ιδιότητες».

Αυτό το γραφικό πληροφοριών εμφανίζει εικόνες για το πώς οι επτά πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Trappist-1 – συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παρουσίας ωκεανών νερού – μαζί με κάποιες εικόνες από τούς βραχώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα

Όλοι οι επτά πλανήτες σε αυτό το σύστημα (TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g και h), είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τη Γη και την Αφροδίτη ή ελαφρώς μικρότεροι. Τουλάχιστον οι εσώτατοι έξι είναι πιθανώς βραχώδεις στη σύνθεση τους.

Οι πλανήτες αυτοί έχουν μικρές τροχιακές περιόδους: .51, 2.42, 4.04, 6.06, 9.21, 12.35 και 20 ημέρες, αντίστοιχα. Οι τροχιές τους δεν είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνη του φεγγαριού Γαλιλαίος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία και πολύ μικρότερες από την τροχιά του Ερμή στο ηλιακό μας σύστημα.

Ωστόσο, οι πλανήτες αυτοί, με το μικρό μέγεθος του Trappist-1 και της χαμηλής θερμοκρασίας του, λαμβάνουν ενέργεια με αυτή που λαμβάνουν οι εσωτερικοί πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Οι πλανήτες TRAPPIST-1c, d και f λαμβάνουν παρόμοια ποσά ενέργειας όπως η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, όλοι οι πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Trappist-1, θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους, αν και οι τροχιακές αποστάσεις τους, κάνουν μερικούς από αυτούς να είναι πιο πιθανοί υποψήφιοι από άλλους.

Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι εσώτατοι πλανήτες (TRAPPIST-1b, c και d), είναι πιθανώς πάρα πολύ ζεστοί για να υποστηρίζουν το υγρό νερό, εκτός ίσως σε ένα μικρό κλάσμα της επιφάνειάς τους.

Η τροχιακή απόσταση του πιο απομακρυσμένου πλανήτη (TRAPPIST-1h), είναι ανεπιβεβαίωτη, αν και είναι πιθανό να βρίσκεται πολύ μακριά και να είναι αρκετά παγωμένος για να φιλοξενεί νερό σε υγρή μορφή, υποθέτοντας ότι δεν συμβαίνουν οποιεσδήποτε εναλλακτικές διεργασίες θέρμανσης του πλανήτη αυτού.

Οι πλανήτες όμως (TRAPPIST-1e, f, και g), αντιπροσωπεύουν  το άγιο δισκοπότηρο για τους αστρονόμους που αναζητούν μελετούν εξωπλανήτες, καθώς βρίσκονται σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους και θα μπορούσαν να φιλοξενούν ωκεανούς επιφανειακών υδάτων.

Παραπομπές

Michaël Gillon et al. Seven temperate terrestrial planets around the nearby ultracool dwarf star TRAPPIST-1. Nature (2017). DOI:10.1038/nature21360

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *