Ένα νέο τεχνητό δέρμα μπορεί να ανιχνεύσει πίεση και θερμότητα ταυτόχρονα

563770f94676f

Μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ulsan και του Πανεπιστημίου Dong-A της Νότια Κορέας, έχουν αναπτύξει ένα τεχνητό δέρμα που μπορεί να ανιχνεύσει πίεση και θερμότητα με υψηλό βαθμό ευαισθησίας, την ίδια στιγμή. Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, η ομάδα περιγράφει πως δημιούργησε το δέρμα, τι βρήκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους και τα άλλα πράγματα που μπορεί να «αισθανθεί».

Πολλοί ερευνητές από όλο τον κόσμο εργάζονται για την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος τόσο προς όφελος ανθρώπων που έχουν χάσει την αίσθηση μέσω του δέρματος τους αλλά και ανθρώπων που έχουν χάσει κάποια από τα άκρα τους. Τέτοιες προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε μία ευρεία ποικιλία τεχνητών τύπων δέρματος, αλλά μέχρι τώρα, κανένα από αυτά ήταν σε θέση να ανιχνεύει τόσο την πίεση και την θερμότητα σε υψηλό βαθμό την ίδια στιγμή.

Το νέο τεχνητό δέρμα αποτελείται από διάφορα υλικά. Στην κορυφή υπάρχει μια εύκαμπτη επιφάνεια η οποία μπορεί να μιμείται τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα (μπορεί να αισθανθεί την υφή). Κάτω από αυτή υπάρχουν αισθητήρες οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε φύλλα γραφενίου. Οι αισθητήρες έχουν θολωτό σχήμα και συμπιέζονται σε διαφορετικούς βαθμούς, όταν το τεχνητό δέρμα εκτίθεται σε διαφορετικό ποσό πίεσης. Η συμπίεση προκαλεί επίσης ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο να μετακινηθεί μέσω του τεχνητού δέρματος, το οποίο προκαλείται επίσης και από τη ζέστη και τον ήχο. Έτσι όσο μεγαλύτερη πίεση, ζέστη ή ηχητικά κύματα ασκείται στο τεχνητό δέρμα, τόσο περισσότερο είναι το φορτίο που παράγεται, το οποίο στη συνέχεια «διαβάζεται» από ένα υπολογιστή ο οποίος το εκλαμβάνει ως το βαθμό της αίσθησης που «αισθάνθηκε» το τεχνητό δέρμα. Η ικανότητα του τεχνητού δέρματος να ανιχνεύει τον ήχο ήταν μια μικρή έκπληξη σημειώνει η ερευνητική ομάδα, κάτι που σε δοκιμές που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι ήταν καλύτερο από το πραγματικό.

Το νέο αυτό τεχνητό δέρμα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν τη χρήση του για πρακτικούς σκοπούς, αναγνωρίζει η ομάδα, καθότι ακόμη δεν έχει αναπτύξει ένα μέσο για τη μετάδοση των δεδομένων από το τεχνητό δέρμα στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου ή στην κεντρική υπολογιστική μονάδα ενός ρομπότ, πάνω στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται.

Παραπομπές

Η μελέτη – Fingertip skin–inspired microstructured ferroelectric skins discriminate static/dynamic pressure and temperature stimuli

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *