Ένα νέο βιοσυμβατό κράμα είναι τέσσερις φορές πιο σκληρό από το καθαρό τιτάνιο

Ti3Au

Ένα νέο βιοσυμβατό κράμα έχει αναπτυχθεί, το οποίο είναι περίπου 3 με 4 φορές πιο σκληρό από ότι ο χάλυβας και το καθαρό τιτάνιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.

Το τιτάνιο είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα για την κατασκευή τεχνητών γονάτων και αρθρώσεων του ισχύου, διότι είναι ισχυρό, ανθεκτικό στη φθορά και μη τοξικό.

Το νέο κράμα, το οποίο είναι ένα μίγμα 3 προς 1 από τιτάνιο και χρυσό (Ti3Au), έχει ακόμη καλύτερες ιδιότητες.

«Είναι περίπου 3 με 4 φορές πιο σκληρό από ότι οι περισσότεροι χάλυβες. Και είναι 4 φορές πιο σκληρό από ότι το καθαρό τιτάνιο, το οποίο είναι αυτό που σήμερα χρησιμοποιείται στα περισσότερα οδοντικά εμφυτεύματα και τις τεχνητές αρθρώσεις», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές δημιουργώντας το κράμα σε υψηλές θερμοκρασίες, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μιας σχεδόν καθαρής κρυσταλλικής πρώιμης μορφής του Ti3Au (β-Ti3Au), η κρυσταλλική μορφή που είναι 4 φορές σκληρότερη από το τιτάνιο.

Επειδή το τιτάνιο και ο χρυσός από μόνα τους είναι μεταξύ των πιο βιοσυμβατών μετάλλων και χρησιμοποιούνται συχνά σε ιατρικά εμφυτεύματα, οι ερευνητές πίστευαν ότι το κράμα β-Ti3Au θα είναι συγκρίσιμο.

Στην πραγματικότητα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε μέσω των δοκιμών που διενήργησαν, ότι το νέο κράμα είναι ακόμη πιο βιοσυμβατό από το καθαρό τιτάνιο.

Παραπομπές

Eteri Svanidze etc. High hardness in the biocompatible intermetallic compound β-Ti3Au. Science Advances (2016). DOI: 10.1126/sciadv.1600319

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *