Νέος αισθητήρας υπερήχων υπόσχεται πιο ασφαλή μαστογραφία

ultrasound-breast-screening-designworks

Ένας νέος αισθητήρας υπερήχων κατάλληλος για την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων του ιστού του μαστού, πιο φθηνός και ασφαλής από τις συμβατικές τεχνολογίες έχει αναπτυχθεί από Βρετανούς ερευνητές.

Ο νέος αυτός αισθητήρας στηρίζεται σε ένα πυροηλεκτρικό υλικό, ικανό να παράγει τάση όταν θερμαίνεται ή ψύχεται, για την παραγωγή μιας εικόνας υπερήχων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο νέος αισθητήρας δημιουργεί εικόνες που είναι λιγότερο αλλοιωμένες σε σχέση με εκείνες που προκύπτουν από τη χρήση των πιεζοηλεκτρικών ανιχνευτών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Συνήθως, η μαστογραφία ακτίνων Χ, χρησιμοποιείται για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Η μέθοδος, ωστόσο, έχει τους περιορισμούς της. Πολλές γυναίκες νοιώθουν άβολα, καθώς το στήθος τους συμπιέζεται μεταξύ των δυο πλακών της μηχανής ακτίνων Χ. Επιπλέον, λόγο της ιονίζουσας ακτινοβολίας, η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά, καθώς η ίδια θα μπορούσε να προκαλέσει καρκινική ανάπτυξη.

Συχνά, οι γιατροί δυσκολεύονται να διακρίνουν τον φυσιολογικό από τον εν δυνάμει καρκινικό ιστό σε δυσδιάστατες εικόνες που παράγονται από τα μαστογραφικά ακτίνων Χ, κάτι που οδηγεί πολύ συχνά σε πολλά ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Η συμβατική απεικόνιση με υπερήχους των μαστών παρουσιάζει τους ίδιους περιορισμούς.

Ο πρόσφατα ανεπτυγμένος αισθητήρας, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των υφιστάμενων μεθόδων, θα λειτουργήσει ως μέρος ενός εξελιγμένου συστήματος που οι ερευνητές αποκαλούν υπερηχογράφημα αξονικής τομογραφίας.

Για την εκτέλεση μιας σάρωσης, το στήθος της ασθενούς θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ζεστό νερό μεταξύ ενός πομπού και ενός δέκτη υπερήχων. Τα κύματα των υπερήχων στέλνονται στη συνέχεια διαμέσου του στήθους και το ποσό της ενέργειας που φθάνει στο δέκτη θα μετριέται από τον νέο αισθητήρα. Με την περιστροφή του πομπού και του δέκτη υπερήχων 360 μοίρες γύρω από τον μαστό, το σύστημα θα είναι σε θέση να παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα του ιστού του μαστού.

Οι μηχανικοί πίσω από την έρευνα πιστεύουν ότι η μέθοδος δεν θα είναι μόνο ασφαλέστερη σε σύγκριση με τις ακτίνες Χ, αλλά και φθηνότερη και πιο ακριβής, καθώς οι εικόνες θα είναι πιο εύκολο να ερμηνευτούν.

Συνδέσεις – Links

NPL – New ultrasound sensors for improved breast cancer screening

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *