Μια νέα συσκευή που μιμείται την μήτρα, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στη φροντίδα για βρέφη που γεννιούνται πρόωρα

Ένα μοναδικό περιβάλλον που μοιάζει με τη μήτρα, και το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο με ζωικά μοντέλα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη φροντίδα για εξαιρετικά πρόωρα μωρά: μετά τη γέννηση, θα βυθίζονται σε ένα εργαστηριακό αμνιακό υγρό όπου θα παραμένουν για εβδομάδες.

Παγκόσμια δεκαοκτώ τοις εκατό των γεννήσεων αφορά βρέφη που γεννιούνται κάθε χρόνο στις 26 εβδομάδες κύησης ή λιγότερο. Αυτή η ακραία πρόωρη ζωή είναι η κύρια αιτία της βρεφικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Λιγότερα από τα μισά επιβιώνουν. Από αυτά που τα καταφέρνουν να επιβιώσουν, το 90 τοις εκατό πάσχει από ασθένειες και αναπηρίες, όπως η πνευμονική νόσος, η εγκεφαλική παράλυση, η τύφλωση και η εγκεφαλική βλάβη.

Τώρα ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, ότι έχουν καινοτομήσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη φροντίδα αυτών των μικροσκοπικών και ευάλωτων μωρών.

“Το σύστημά μας θα μπορούσε να αποτρέψει τη σοβαρή νοσηρότητα που βιώνουν τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη προσφέροντας δυνητικά μια ιατρική τεχνολογία που δεν υπάρχει σήμερα”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Αυτά τα βρέφη έχουν μια επείγουσα ανάγκη για μια γέφυρα μεταξύ της μήτρας της μητέρας τους και του εξωτερικού κόσμου. Αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα εξωμήτριο σύστημα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και την ωρίμανση των οργάνων για λίγες μόνο εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε δραματικά τις συνέπειες για τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη”.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές περιγράφουν την εξέλιξη του συστήματός τους σε διάστημα τριών ετών, μέσω μιας σειράς τεσσάρων πρωτοτύπων, ξεκινώντας από μια δεξαμενή θερμοκοιτίδων και προχωρώντας στην τρέχουσα συσκευή τους. Οι οκτώ πρόωροι αμνοί που δοκιμάστηκαν στο πιο πρόσφατο πρωτότυπο ήταν φυσιολογικώς ισοδύναμοι με ένα ανθρώπινο βρέφος ηλικίας 23 ή 24 εβδομάδων.

Το σύστημα μιμείται τη ζωή στη μήτρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη πραγματική, αξιοποιώντας τις γνώσεις από προηγούμενες νεογνικές έρευνες. Δεν υπάρχει εξωτερική αντλία για την κυκλοφορία, επειδή ακόμη και η ελαφριά τεχνητή πίεση μπορεί να επιβραδύνει θανάσιμα μια υποανάπτυκτη καρδιά και δεν υπάρχει αναπνευστήρας, επειδή οι ανώριμοι πνεύμονες δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την αναπνοή ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

Αντ ‘αυτού, η καρδιά του μωρού αντλεί αίμα μέσω του ομφάλιου λώρου στον εξωτερικό οξυγονωτή χαμηλής αντοχής του συστήματος, που υποκαθιστά τον πλακούντα της μητέρας στην ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το αμνιακό υγρό, που παράγεται στο εργαστήριο, ρέει μέσα και έξω από το σύστημα.

“Οι εμβρυϊκοί πνεύμονες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε υγρό και προσομοιώνουμε αυτό το περιβάλλον εδώ, επιτρέποντας την ανάπτυξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων, ενώ παράλληλα παρέχουμε θρεπτικά συστατικά και αυξητικούς παράγοντες”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Το σφραγισμένο, αποστειρωμένο περιβάλλον στο εσωτερικό του συστήματος είναι μονωμένο από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της πίεσης και του φωτός και ιδιαίτερα από τις επικίνδυνες λοιμώξεις.

Προηγουμένως, ερευνητές είχαν διερευνήσει παραλλαγές τεχνητού πλακούντα σε ζωικά μοντέλα, αλλά τα συστήματα χωρίς αντλίες έχουν επιτύχει μέγιστη διάρκεια 60 ωρών και τα ζώα αυτά είχαν υποστεί εγκεφαλική βλάβη.

Το νέο σύστημα, αντίθετα, έχει λειτουργήσει έως και 670 ώρες (28 ημέρες) με κάποια ζώα, τα οποία παρέμειναν υγιή. Οι αμνοί έδειξαν φυσιολογική αναπνοή και κατάποση, άνοιξαν τα μάτια τους, σχημάτισαν μαλλί, έγιναν πιο ενεργά και είχαν φυσιολογική ανάπτυξη, νευρολογική λειτουργία και ωρίμανση οργάνων.

“Δεν επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τη βιωσιμότητα σε ένα προγενέστερη περίοδο από το σημερινό όριο των 23 εβδομάδων. Πριν από αυτό το όριο, οι περιορισμοί του σωματικού μεγέθους και της φυσιολογικής λειτουργίας θα επέβαλλαν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο”, αναφέρουν καταληκτικά οι ερευνητές.

“Αυτό το σύστημα είναι πολύ ανώτερο από αυτό που μπορούν να κάνουν σήμερα τα νοσοκομεία για ένα μωρό ηλικίας 23 εβδομάδων που γεννήθηκε στο όριο της βιωσιμότητας. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο φροντίδας για αυτό το υποσύνολο εξαιρετικά πρόωρων βρεφών”.

Παραπομπές

Emily A. Partridge et al. An extra-uterine system to physiologically support the extreme premature lamb. Nature Communications (2017).  DOI: 10.1038/ncomms15112

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *