Μία νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα θεραπεία της φυματίωσης

Μια πρόσφατη ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα, αποτελεσματική θεραπεία για επίμονες λοιμώξεις από τη φυματίωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, ότι ανακάλυψαν έναν βασικό μεταβολικό μηχανισμό στα βακτήρια Mycobacterium tuberculosis (Mtb), τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της φυματίωσης.

Το βακτήριο Mtb, το οποίο σήμερα μολύνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, απαιτεί λιπίδια ξενιστή (χοληστερόλη και λιπαρά οξέα), για να διατηρήσουν την μόλυνση.

Αυτό θεωρείται καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του παθογόνου παράγοντα και πιστεύεται ότι υποστηρίζει την ικανότητα του βακτηρίου να παραμένει για μεγάλες χρονικές περιόδους σε ξενιστές κατά τη διάρκεια τόσο των λανθάνων όσο και των ενεργών λοιμώξεων.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους το Mtb αφομοιώνει τα λιπαρά οξέα του ξενιστή είχε παραμείνει ένα μυστήριο μέχρι τώρα. Χρησιμοποιώντας γενετική ανάλυση, οι ερευνητές ταυτοποίησαν γονίδια που συμμετέχουν στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, φέρνοντας στο φως το γονίδιο LucA.

Για να ανακαλύψουν την κάνει αυτό το γονίδιο, οι ερευνητές σχημάτισαν ένα μεταλλαγμένο LucA Mtb, κάτι το οποίο αποκάλυψε ότι η πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο LucA είναι μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη μεμβράνης που απαιτείται για πρόσληψη λιπαρών οξέων και χοληστερόλης στο Mtb.

Περαιτέρω ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το LucA αλληλεπιδρά με υπομονάδες συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα συμπλέγματα Mce1 και Mce4, τα οποία εισάγουν λιπαρά οξέα και χοληστερόλη αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, το LucA σταθεροποιεί τους μεταφορείς, ενεργώντας ως αναπόσπαστος σύνδεσμος, που αν αφαιρεθεί προκαλεί την αποσύνθεση των Mce1 και Mce4.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, υπογραμμίζουν τις πολυπλοκότητες και τις αδυναμίες ενός εξαιρετικά επιτυχημένου ενδοκυτταρικού παθογόνου παράγοντα. Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως για το πώς το Mtb μεταβολίζει τα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη και επίσης επιβεβαιώνει ότι το LucA απαιτείται για την πλήρη μολυσματικότητα του Mtb in vivo και ως εκ τούτου είναι ένας νέος στόχος φαρμάκου στο Mtb.

Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να διερευνήσει φάρμακα που παρεμποδίζουν το LucA.

“Αυτό είναι ιδανικό, επειδή το LucA είναι ένα εμπόδιο και η αναστολή αυτής της πρωτεΐνης με μια χημική ουσία θα μπορούσε να απενεργοποιήσει δύο τη φορά”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Έχουμε ήδη ανακαλύψει χημικές ουσίες που κάνουν ακριβώς αυτό, έτσι το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουμε να τις επεξεργαζόμαστε ως πιθανές θεραπείες”.

Παραπομπές

Evgeniya V Nazarova et al. Rv3723/LucA coordinates fatty acid and cholesterol uptake in Mycobacterium tuberculosis. eLife (2017). DOI: 10.7554/eLife.26969

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *