Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες εντερικές παθήσεις

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος του Crohn και άλλες παθήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα – ή ακόμη και να αποφευχθούν – χάρη σε μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα σύνδεση μεταξύ μιας κυτταρικής διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφαγία και φλεγμονή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Η αυτοφαγία είναι μια κύρια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα διασπώνται και ανακυκλώνουν επιβλαβή ή κατεστραμμένα στοιχεία μέσα τους για να διατηρούν το σώμα μας υγιές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, αυτή η διαδικασία προκαλεί φλεγμονή των ιστών όταν είναι δυσλειτουργική, το οποίο με τη σειρά του μας αφήνει επιρρεπείς σε βλαβερές ασθένειες, ιδιαίτερα στο έντερο.

Η κατανόηση αυτού του συνδέσμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις παθήσεις του εντέρου (όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα), δίνοντας στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας τη δυνατότητα να στοχεύσουν τη ρίζα αυτών των ασθενειών, ρυθμίζοντας και ελέγχοντας την αυτοφαγία.

Οι ερευνητές στη νέα τους μελέτη, εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ρυθμίζεται από την αυτοφαγία. Αυτή η πρωτεΐνη, που ονομάζεται Kenny, περιέχει ένα μοτίβο αμινοξέων που προκαλεί την ίδια της την αποδόμηση από την αυτοφαγία.

Παρατήρησαν επίσης ότι η δυσλειτουργική αυτοφαγία προκαλεί σοβαρές φλεγμονές στις φρουτόμυγες, ιδιαίτερα στο έντερο, γεγονός που κάνει τους ιστούς να φλεγμονώνονται, προκαλώντας ασθένειες και καθιστώντας τη διάρκεια ζωής μιας φρουτόμυγας μισή από αυτή των άλλων μυγών.

“Για να αποφευχθούν σοβαρές παθήσεις του εντέρου που προκαλούνται από φλεγμονή, είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι για τον έλεγχο και ρύθμιση της αυτοφαγίας”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από τη σχέση ανάμεσα στην αυτοφαγία, τη φλεγμονή και ένα δυσλειτουργικό ή νοσούντα έντερο, επειδή το σώμα μας δεν έχει το κανονικό μοτίβο αμινοξέων που χρησιμοποιεί η πρωτεΐνη Kenny στις φρουτόμυγες, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο ή την ρύθμισή του από την αυτοφαγία”.

“Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών της επιλεκτικής αυτοφαγίας και της φλεγμονής θα βοηθήσει στη χρήση παρεμβάσεων για την ενεργοποίηση της αυτοφαγικής οδού για την πρόληψη της φλεγμονής και την προαγωγή της υγιούς ευημερίας κατά τη διάρκεια της ζωής”.

“Φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά όπως τα ρόδια, τα κόκκινα σταφύλια, τα αχλάδια, τα μανιτάρια, οι φακές, η σόγια και τα πράσινα μπιζέλια έχουν αποδειχθεί ότι ενεργοποιούν την αυτοφαγία, συνεπώς η συμπερίληψη των παραπάνω στη διατροφή μας θα βοηθούσε στην πρόληψη της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εντέρου ασθένειες”.

Παραπομπές

Radu Tusco et al. Kenny mediates selective autophagic degradation of the IKK complex to control innate immune responses. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/s41467-017-01287-9

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *