Μια νέα ανακάλυψη στη ανοσοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες του καρκίνου

Cancer

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως έχουν βρει το εργαλείο ακριβείας που απαιτείται για την ενίσχυση της ανοσοθεραπείας και την καταπολέμηση της μάστιγας του καρκίνου. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά εξατομικευμένων θεραπειών που θα καταπολεμούν τον καρκίνο.

Οι τρέχουσες ανοσοθεραπείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή για την καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά η ασθένεια αντιστέκεται δυνατά στη θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι ισχυρές αλλά με σοβαρές πιθανές παρενέργειες. Τώρα όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να οξύνουν τα εργαλεία ανοσοθεραπείας και να τις καταστήσουν πιο αποτελεσματικές.

Μέρος του τι κάνει το καρκίνο τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί είναι η ικανότητά του να μεταλλάσσεται μέσα στο σώμα του ασθενή, κάτι που τον καθιστά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Αλλά μήπως αυτές οι μεταλλάξεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το όφελος το δικό μας; Οι ερευνητές σε προηγούμενές τους μελέτες βρήκαν ότι είναι δυνατό σφάλματα στο γενετικό κώδικα των καρκινικών κυττάρων να προσδιοριστούν αργότερα στην ανάπτυξη του.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει ένα είδος λογισμικού ανάλυσης για να προβλέψουμε τι είδους μεταλλάξεις είναι παρόν σε όλο τον όγκο, οπότε σκεφθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λογισμικό για την εύρεση αντιγόνων τα οποία είναι παρόντα στα καρκινικά κύτταρα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Αυτά τα αντίγονα είναι οι «κόκκινες σημαίες» που απαιτούνται από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την επισήμανση των προβληματικών κυττάρων και την μετέπειτα καταστροφή τους.

«Είχαμε την υποψία  ότι η ποικιλία των μεταλλάξεων που βλέπουμε στην εξέλιξη του όγκου θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται από τα αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απόδειξη», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Τώρα όμως η ερευνητική ομάδα βρήκε αντίγονα στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά τα σφάλματα στο γενετικό κώδικα.

«Αν αυτά τα κύτταρα μπορούν αν απομονωθούν και να πολλαπλασιαστούν τεχνητά στο εργαστήριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σοβαρό εργαλείο ενάντια στον καρκίνο, με τη δυνατότητα στόχευσης κάθε καρκινικού κυττάρου στο σώμα του ασθενή».

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από το Cancer Genome Atlas για να αναλύσει τα στοιχεία από 200 περίπου ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, προκειμένου να προβλέψουν την ποσότητα αντιγόνων που ένας όγκος είχε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε ανθρώπινες δοκιμές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, και σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του καρκίνου.

Παραπομπές

Nicholas McGranahan etc, Clonal neoantigens elicit T cell immunoreactivity and sensitivity to immune checkpoint blockade. Science, 2006. DOI: 10.1126/science.aaf1490

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *