Ένας νέος εξωπλανήτης, ο Wolf 1061c, βρίσκεται στη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του

Wolf 1061

Μια ομάδα αστρονόμων έχει εντοπίσει τρεις εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο, Wolf 1061, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται στη κατοικήσιμη ζώνη.

Ο Wolf 1061 είναι ένα ερυθρό αστέρι νάνος που βρίσκεται στον αστερισμό Οφιούχου, σε απόσταση 14 ετών φωτός από τη Γη.

Οι τρεις εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν σε τροχιά γύρω από αυτό το αστέρι είναι μεταξύ 1,3 και 5,2 φορές το μέγεθος του δικού μας πλανήτη, σύμφωνα με τους αστρονόμους πίσω από την ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.

Όλοι οι πλανήτες έχουν αρκετά χαμηλή μάζα κάτι που σημαίνει πως ίσως να είναι βραχώδεις. Ο μεγαλύτερος από τους τρείς εξωπλανήτες, Wolf 1061d, βρίσκεται λίγο έξω από το εξωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης (ζώνης Goldilock), ενώ ο μικρότερος εσωτερικός πλανήτης, Wolf 1061b είναι πολύ κοντά στο αστέρι του για να είναι κατοικήσιμος.

Ο μεσαίος πλανήτης, Wolf 1061c, βρίσκεται μέσα στη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του,όπου το νερό είναι δυνατό να βρίσκεται σε υγρή μορφή.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση δεδομένων από τον φασματογράφο HARPS του τηλεσκοπίου των 3,6 μέτρων του ESO (European Southern Observatory), που βρίσκεται στο La Silla της Χιλής.

Παραπομπές

Η μελέτη – Three planets orbiting Wolf 1061

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *