Νέος χάρτης δείχνει όλους τους κεραυνούς των τελευταίων 20 χρόνων

lightning chart

Κάθε ένα δευτερόλεπτο, 100 περίπου κεραυνοί κτυπούν την επιφάνεια της Γης. Μέσα σε ένα χρόνο αυτές οι ηλεκτρικές εκκενώσεις φθάνουν τον αριθμό των 126 εκατομμυρίων περίπου. Τώρα ένας νέος χάρτης αποκαλύπτει μέσω της καταγραφής αυτών των κεραυνών, σε διάστημα δύο χρόνων, ποιες περιοχές του πλανήτη δέχονται τα περισσότερα κτυπήματα.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι κεραυνοί είναι πιο πιθανό να κτυπήσουν ξηρά παρά νερό, με τα περισσότερα κτυπήματα να συμβαίνουν κοντά στον ισημερινό. Τα στοιχεία επίσης αποκαλύπτουν πως οι διαφορετικές εντάσεις μεταξύ των κεραυνών, δίνουν στοιχεία που αφορούν τις ίδιες τις καταιγίδες.

Περίπου το 90 τοις εκατό των κεραυνών που κτυπούν την επιφάνεια της Γης, συμβαίνουν μεταξύ του 38ου νότιου και βόρειου παράλληλου, δήλωσε ο Daniel Cecil, μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Κέντρου Υδρολογίας και Κλιματικής.

Αυτοί οι κεραυνοί ποικίλουν ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους καταιγίδων. Στη Βραζιλία για παράδειγμα η οποία βιώνει συνήθως μεγάλες καταιγίδες , ο αριθμός των κεραυνών ανά καταιγίδα είναι σχετικά χαμηλός, με μερικά κτυπήματα ανά λεπτό, ενώ σε άλλα μέρη όπως η βόρεια Αργεντινή ή και ακόμα στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, περιοχές με λίγες καταιγίδες, ο αριθμός των κεραυνών ανεβαίνει με δεκάδες ή και εκατοντάδες κτυπήματα ανά λεπτό.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να στείλουν ένα αισθητήρα απεικόνισης κεραυνών, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα είναι σε θέση να παρακολουθεί συνεχώς ορισμένες περιοχές του πλανήτη, εντοπίζοντας τους κεραυνούς και κατ’επέκταση τις καταιγίδες που τους δημιουργούν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *