Ένας νέος πρώτος αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα

569f728fae3a9

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Central Missouri στις ΗΠΑ, έχει ανακοινώσει ότι έχει βρει τον μεγαλύτερο πρώτο αριθμό, 274,207,281 – 1, ο οποίος έχει πάνω από 22 εκατομμύρια ψηφία. Ο νέος αυτός αριθμός έχει σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ κατά περίπου 5 εκατομμύρια ψηφία.

Ο ομάδα πίσω από την ανακάλυψη είναι μέρος της συνεργασίας Great Internet Messene Prime Search (GIMPS), η οποία όπως υποδηλώνει η ονομασία της είναι μια προσπάθεια από πολλούς εθελοντές να βρουν ολοένα και μεγαλύτερους πρώτους αριθμούς ή πιο συγκεκριμένα μια ιδιαίτερη κατηγορία πρώτων αριθμών που ονομάζονται Mersenne.

Στα μαθηματικά, πρώτος αριθμός είναι ένας φυσικός αριθμός, ο οποίος είναι μεγαλύτερος της μονάδας και ο οποίος έχει την ιδιότητα οι φυσικοί του διαιρέτες να είναι η μονάδα και ο εαυτός του. Οι πρώτοι αριθμοί έχουν τεράστια σημασία στη θεωρία αριθμών και στα μαθηματικά γενικότερα.

Ο νέος αυτός πρώτος αριθμός έχει ονομαστεί M74207281. Έχει ήδη δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί από τρείς διαφορετικές ανεξάρτητες ομάδες. Η ομάδα τώρα έχει βάλει στόχο να βρουν ένα πρώτο αριθμό ο οποίος να έχει 100 εκατομμύρια ψηφία.

Παραπομπές

Great Internet Mersenne Prime Search

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *