Ένα νέο συγγενικό είδος προς τον άνθρωπο ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική

image_3224_1-Homo-naledi

Ανακατασκευή του κεφαλιού του Homo naledi από τον παλαιοντολόγο John Gurche

Μια μεγάλη, πολυεθνική ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα άγνωστο είδος εξαφανισμένων ανθρωπίδων στο σπήλαιο Rising Star, που θεωρείται το λίκνο της ανθρωπότητας, στη Νότια Αφρική. Εκτός από το ότι ρίχνει φως στην προέλευση και την ποικιλομορφία του γένους Homo, το νέο είδος, που ονομάστηκε Homo naledi, φαίνεται επίσης να έχουν τοποθετήσει εκ προθέσεως τα σώματα των νεκρών στο θάλαμο του σπηλαίου, μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα θεωρείτο ως μοναδική στους ανθρώπους. Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eLife σε δυο διαφορετικές μελέτες.

Αποτελούμενο από 1,550 αριθμημένα κομμάτια απολιθωμάτων, η ανακάλυψη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ήπειρο της Αφρικής. Η αρχική ανακάλυψη έγινε πριν από δύο χρόνια στο θάλαμο Dinaledi, του σπηλαίου Rising Star από επιστήμονες του πανεπιστημίου Wits της Νοτίου Αφρικής και εθελοντών σπηλαιολόγων. Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά σε αυτό που ονομάζεται το λίκνο της Ανθρωπότητας, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην επαρχία Gauteng γνωστή και κρίσιμα ευρήματα των πρώτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακάλυψης του 2,3 εκατομμυρίων ετών Australopithecus africanus το 1947.

Μέχρι στιγμής, τα μέρη τουλάχιστον 15 σκελετών που εκπροσωπούν άτομα όλων των ηλικιών έχουν βρεθεί και οι επιστήμονες πιστεύουν πολλά άλλα απολιθώματα παραμένουν στο θάλαμο. Τα απολιθώματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί βρέθηκαν περίπου 90 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, προσβάσιμα μόνο μέσω ενός αγωγού τόσο στενού που μια ειδική ομάδα από λεπτά άτομα χρειάστηκε να τα ανακτήσει.

«Τα απολιθώματα δεν έχουν ακόμη ημερομηνία. Η κατάσταση των οστών και η γεωλογία του σπηλαίου κάνουν την ακριβή χρονολόγηση πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Δρ John Hawks του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Θα μπορούσαν να ζούσαν στην περιοχή πριν από 2.000.000 χρόνια ή 100.000 χρόνια πριν, ενδεχομένως συνυπάρχοντας με τους σύγχρονους ανθρώπους. Δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία, αλλά προσπαθούμε με κάθε τρόπο που μπορούμε».

Σκελετός του Homo naledi

Σκελετός του Homo naledi

«Αν αποδειχθεί ότι ο Homo naledi είναι παλιός, δηλαδή ηλικίας άνω των περίπου δυο εκατομμυρίων ετών, θα αντιπροσωπεύει την πρώτη εμφάνιση του γένους Homo», επισήμανε επίσης ο Δρ John Hawks. «Από την άλλη πλευρά, αν αποδειχθεί ότι ο Homo naledi είναι νέος, δηλαδή λιγότερο από ένα εκατομμύρια ετών, θα αποδείξει ότι αρκετοί διαφορετικοί τύποι των αρχαίων ανθρώπων, συνυπήρχαν ταυτόχρονα στη νότια Αφρική».

Ο Homo naledi είχε ύψος περίπου ενάμιση μέτρο και ζύγιζε περίπου 45 κιλά. Τα δόντια του περιγράφονται ως παρόμοια με εκείνα των πρώτων γνωστών μελών του γένους μας, όπως ο Homo habilis, όπως και τα περισσότερα χαρακτηριστικά του κρανίου. Οι ώμοι, ωστόσο, είναι περισσότερο παρόμοια με εκείνους των πιθήκων. Οι πατούσες του, σε συνδυασμό με τα μακριά του πόδια, δείχνουν ότι το είδος αυτό ήταν κατάλληλο για περπάτημα μεγάλων αποστάσεων.

Παραπομπές

1η Μελέτη – Homo naledi, a new species of the genus Homo from the Dinaledi Chamber, South Africa

2η Μελέτη – Geological and taphonomic context for the new hominin species Homo naledi from the Dinaledi Chamber, South Africa

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *