Νέα έκθεση της Αμερικάνικης Μετεωρολογικής Εταιρείας καταδεικνύει ποια ακραία καιρικά φαινόμενα του 2014 οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Καταιγίδα

Ερευνητές της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, στην ετήσια τους έκθεση ανέλυσαν όλα τα ακραία φαινόμενα του περασμένου έτους, και προσπάθησαν να κατανοήσουν ποια συνδέονται με τη κλιματική αλλαγή που είναι απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας και ποια είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών. Συνολικά 32 ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο εξέτασαν 28 διαφορετικά ακραία καιρικά φαινόμενα, από ξηρασίες και κύματα καύσωνα μέχρι χιονοπτώσεις και πλημμύρες.

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύματα καύσωνα στην Ασία και την Αυστραλία είναι πιο πιθανόν να οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος. Ακραίες βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα σε μια περιοχή της νότιας Γαλλίας είχαν τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να συμβούν από ότι το κατά το έτος 1950 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ένα κύμα καύσωνα στην Αργεντινή  κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2013 ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να συμβεί με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες στην ανατολική Αφρική, πλημμύρες στην Ινδονησία, κυκλώνες στη Χαβάη, συνδέονται επίσης με την αλλαγή του κλίματος το 2014.

Ακραία καιρικά φαινόμενο 2014

Ακραία καιρικά φαινόμενα του 2014

Αλλά δεν μπορούν όλα τα ακραία φαινόμενα να πιστωθούν μόνο στην αλλαγή του κλίματος από τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Υπήρξαν τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο ένας τεράστιος αριθμός καταιγίδων πάνω από τη Βόρεια Αμερική και πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν μπορούσαν να συνδεθούν με την κλιματική αλλαγή. Ούτε και η μεγάλη ξηρασία που έπληξε την βορειοανατολική Ασία.

Και κάποια γεγονότα συνέβησαν παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 2014, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφθασε σε υψηλά ρεκόρ και οφείλεται σε ανέμους που έφεραν κρύες αέριες μάζες από την ήπειρο της Ανταρκτικής πάνω από τη θάλασσα, επιταχύνοντας την διαδικασία της ψύξης. ΟΙ ερευνητές προειδοποιούν ότι η εκδήλωση αυτή μαζί με κάποιες άλλες, είναι πιθανόν να γίνουν ακόμα πιο σπάνιες καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Παραπομπές

Η μελέτη – Explaining Extreme Events of 2014 from a Climate Perspective

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *