Ένα αρχαίο σύμπλεγμα ανενεργών ηφαιστείων ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών του Sydney

volcanoes_1

Το νέο ερευνητικό σκάφος ανοιχτής θάλασσας της Αυστραλίας (Investigator), ανακάλυψε ανενεργά ηφαίστεια τα οποία πιθανόν να είναι 50 εκατομμύρια χρόνια παλιά περίπου 250 χιλιόμετρα από τις ακτές του Sydney.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Iain Suthers, ο οποίος είναι καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο UNSW στην Αυστραλία, δήλωσε πως τα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν σε βάθος 4,900 μέτρων κατά τη διάρκεια ερευνών για την ανεύρεση περιοχών αναπαραγωγής αστακών. Κατά τη διάρκεια των ερευνών αυτών, το πλοίο χαρτογραφούσε συστηματικά τον θαλάσσιο πυθμένα.

«Το ταξίδι ήταν εξαιρετικά επιτυχές. Όχι μόνο ανακαλύψαμε μια συστάδα ηφαιστείων στο κατώφλι του Sydney, αλλά επίσης μείναμε έκπληκτοι με την ανακάλυψη πως μια περιοχή έξω από το Σίδνεϋ ήταν ένα hotspot για τις προνύμφες των αστακών σε μια εποχή του έτους, όπου κανείς δεν τις περίμενε», ανάφερε ο καθηγητής Suthers.

Τα τέσσερα ανενεργά ηφαίστεια είναι calderas, τα οποία σχηματίζονται όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται και η γη γύρω τους καταρρέει, σχηματίζοντας ένα κρατήρα. Το μεγαλύτερο σχηματίζει ένα κρατήρα 1,5 χιλιομέτρων και υψώνεται 700 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας.

Ο καθηγητής Richard Arculus από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, πυριγενής πετρολόγος και παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός για τα ηφαίστεια, δήλωσε πως ότι αυτά τα συγκεκριμένα είδη ηφαιστείων είναι πραγματικά σημαντικά για τους γεωλόγους καθότι τους ανοίγουν ένα παράθυρο προς το πυθμένα της θάλασσας.

«Τα ηφαίστεια αυτά δεν έχουν βρεθεί προηγουμένως, διότι το σόναρ στο προηγούμενο ερευνητικό σκάφος, μπορούσε να χαρτογραφήσει τον πυθμένα έως και 3.000 μέτρα, κάτι που άφηνε το μισό του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από την Αυστραλία ανεξερεύνητο.

Το ηφαιστειακό αυτό σύμπλεγμα είναι είκοσι χιλιόμετρα σε μήκος και έξι χιλιόμετρα σε πλάτος και βρίσκεται σε βάθος 4.890 μέτρων, με το ψηλότερο σημείο του συμπλέγματος να υψώνεται μέχρι τα 3.998 μέτρα.

Πηγή – 50 million year old volcano cluster discovered off Sydney

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *