Ένα νέο είδος αρχαίας θαλάσσιας χελώνας έχει αναγνωριστεί από απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κολομβία

image_3212_1-Desmatochelys-padillai

Ένα νέο είδος αρχαίας θαλάσσιας χελώνας έχει αναγνωριστεί από απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κολομβία. Τα απολιθώματα είναι ηλικίας τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ετών, περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα, από τα παλαιότερα γνωστά δείγματα θαλάσσιων χελωνών, σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους Δρ Edwin Cadena του Ερευνητικού Ινστιτούτου Senckenberg και του συναδέλφου του Δρ James Parham του California State University.

«Η Santanachelys gaffneyi είναι η παλαιότερη γνωστή χελώνα. Αυτή η πρόταση από την Wikipedia δεν είναι πλέον ορθή. Έχουμε περιγράψει ένα απολίθωμα χελώνας από τη Κολομβία που είναι περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερο», δήλωσε ο Δρ Cadena. «Τα απολιθώματα της χελώνας αυτής, Desmatochelys padillai, προέρχονται από ιζήματα της Κρητιδικής περιόδου και είναι τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ετών».

Ο επιμέρους σκελετός της Desmatochelys padillai, με μήκος δύο μέτρων, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σύγχρονων θαλάσσιων χελωνών, αναφέρουν οι παλαιοντολόγοι στην μελέτη τους που δημοσιοποιήθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PaleoBios.

Ο σκελετός της χελώνας έχει μήκος περίπου 2 μέτρα. Εδώ σε αντιστοιχία με το σώμα ενός μέσου ανθρώπου

Ο σκελετός της χελώνας είχε μήκος περίπου 2 μέτρα. Εδώ σε αντιστοιχία με το σώμα ενός μέσου ανθρώπου

«Οι θαλάσσιες χελώνες κατάγονται από χερσαίες και χελώνες του γλυκού νερού που εμφανίστηκαν 230 εκατομμύρια χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, χωρίστηκαν σε θαλάσσιας και χερσαίες χελώνες», δήλωσε ο Δρ Cadena.

Τα απολιθωμένα οστά της χελώνας Desmatochelys padillai συλλέχθηκαν από δυο τοποθεσίες κοντά στη κοινότητα Villa de Leyva στην Κολομβία. Οι παλαιοντολόγοι τοποθέτησαν τα απολιθώματα, στην ομάδα Chelonioidea που περιλαμβάνει τις δυο οικογένειες των θαλάσσιων χελωνών (Dermocheylids και Cheloniids).

Παραπομπές

Η μελέτη –  Oldest known marine turtle? A new protostegid from the Lower Cretaceous of Colombia

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *