Ένα νέο ειδός τιτανόσαυρου, ο Patagotitan mayorum, είναι το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ στη Γη

Παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει και περιγράφουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, ένα νέο είδος τιτανόσαυρου. Με μήκος περίπου 37 μέτρα και ζυγίζοντας περίπου 69 τόνους, ο Patagotitan mayorum, είναι το μεγαλύτερο ζώο που περπάτησε ποτέ στον πλανήτη μας.

Ο Patagotitan mayorum περπατούσε στη Γη 101,6 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την πρώιμη κρητιδική εποχή. Τα απολιθωμένα υπολείμματα τουλάχιστον έξι τιτανοσαύρων ανακαλύφθηκαν μεταξύ 2012 και 2013, σε μια μοναδική τοποθεσία στην επαρχία Chubut της Παταγονίας στην Αργεντινή.

“Βρήκαμε τρία διαφορετικά επίπεδα με οστά στην ίδια ανασκαφή, όπου όλα ανήκαν σε ένα μόνο είδος”, αναφέρουν οι παλαιοντολόγοι στη μελέτη τους.

“Το περιβάλλον στο οποίο τα οστά αυτά είχαν κατατεθεί και θάφτηκαν ήταν μια πλημμυρίδα, όπου διαδοχικές υπερχειλίσεις ποταμών είχαν καλύψει τα νεκρά ζώα. Αυτές οι υπερχειλίσεις δεν ήταν δεν ήταν αρκετά δυνατές για να μετακινήσουν τα οστά. Με άλλα λόγια, αυτοί οι δεινόσαυροι ήταν εκεί, πέθαναν εκεί και είχαν πάει σε αυτό το μέρος σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις”.

Ο Patagotitan mayorum είχε κατά μέσο όρο 37 μέτρα μήκος και ήταν σχεδόν 6 μέτρα ύψος ψηλά στον ώμο. Ο δεινόσαυρος ζύγιζε 69 τόνους, δηλαδή 10 τόνους περισσότερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ τον τεράστιο Titanosaur Dreadnoughtus schrani.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη μιας προηγουμένως μη αναγνωρισμένης διαφορετικής γενεαλογίας των τιτανοσαύρων της Παταγονίας. Αυτή η γενεαλογία είναι μια αδελφή της Rinconsauria, μιας γενεαλογίας που περιλαμβάνει μερικούς από τους μικρότερους τιτανοσαύρους που είναι γνωστοί μέχρι στιγμής.

Περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα γιγαντιαία είδη των τιτανοσαύρων και αντιπροσωπεύει τη σημαντική αύξηση της σωματικής μάζας στην ιστορία της Τιτανοσαυρίας.

“Η φυλογενετική μελέτη που πραγματοποιήσαμε δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους γιγαντιαίους τιτανοσαύρους που είναι γνωστοί στην Παταγονία ανήκουν σε μία μοναδική γενεαλογία”, αναφέρουν επίσης οι παλαιοντολόγοι στη μελέτη τους.

“Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη του ακραίου γιγαντισμού μέσα στους τιτανοσαύρους συνέβη μόνο μία φορά και όχι σε πολλαπλά ξεχωριστά γεγονότα. Μπορούμε να δούμε κάποιες άλλες περιπτώσεις αύξησης μεγέθους σε σχέση με το προγονικό μέγεθος των τιτανοσαύρων, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν τόσο δραματική όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε αυτή την ομάδα και παραδειγματοποιήθηκε από το Patagotitan mayorum”.

“Αυτό σημαίνει ότι προφανώς σχεδόν όλοι οι πραγματικά γιγάντιοι δεινόσαυροι συσχετίζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν την ομάδα που είναι γνωστή ως Lognkosauria. Αυτή η ομάδα γιγάντων πιθανότατα εμφανίστηκε στο τέλος της Κάτω Κρητιδικής εποχής και είχε επιβιώσει μέχρι τη μέση Άνω Κρητιδική, μεταξύ 100 και 85 εκατομμύρια χρόνια πριν”.

Παραπομπές

J.L. Carballido et al. A new giant titanosaur sheds light on body mass evolution among sauropod dinosaurs. Proceedings of the Royal Society B (2017). DOI: 10.1098/rspb.2017.1219

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *