Μία νέα μελέτη εξηγεί πως οι σταγόνες της βροχής προσελκύουν σωματίδια ρύπων στην ατμόσφαιρα

MIT-Cleaning-Air-1_0

Καθώς μια σταγόνα πέφτει μέσω της ατμόσφαιρας, μπορεί να προσελκύσει δεκάδες έως εκατοντάδες μικροσκοπικά σωματίδια αερολυμάτων στην επιφάνεια της πριν χτυπήσει στο έδαφος. Η διαδικασία με την οποία τα σταγονίδια και τα αερολύματα προσελκύονται ονομάζεται πήξη (coagulation), ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να δράσει για να καθαρίσει τον αέρα από ρύπους όπως τα αιθάλη, θειικά και οργανικά σωματίδια.

Ατμοσφαιρικοί χημικοί στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχουν προσδιορίσει πόσο αποτελεσματική είναι η βροχή στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Δεδομένου του ύψους ενός σύννεφου, το μέγεθος των σταγονιδίων του, και η διάμετρος και η συγκέντρωση των ρύπων, οι ατμοσφαιρικοί χημικοί μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα μια σταγόνα να καθαρίσει ένα σωματίδιο από την ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ένα γυάλινο θάλαμο που δημιουργεί σταγόνες βροχής ελεγχόμενου ρυθμού και μεγέθους των σταγόνων. Καθώς οι σταγόνες έπεφταν μέσα στο θάλαμο, οι ερευνητές διοχέτευσαν μέσα στο θάλαμο σωματίδια ρύπων και μέτρησαν την ταχύτητα με την οποία οι σταγόνες και τα σωματίδια συγχωνεύτηκαν.

Από τις μετρήσεις υπολόγισαν της αποδοτικότητα της πήξης της βροχής, την ικανότητα δηλαδή μιας σταγόνας να προσελκύει σωματίδια καθώς πέφτει. Σε γενικές γραμμές βρήκαν ότι όσο μικρότερη είναι η σταγόνα, τόσο πιο πιθανόν ήταν να προσελκύσει ένα σωματίδιο. Οι συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας, επίσης, φαίνεται να ενθαρρύνουν τη πήξη.

Ο Dan Cziczo, αναπληρωτής καθηγητής της ατμοσφαιρικής χημείας στο ΜΙΤ, δήλωσε ότι τα νέα αυτά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics, αντιπροσωπεύουν τις πιο ακριβείς τιμές της πήξης μέχρι σήμερα. Οι τιμές αυτές, δήλωσε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τις πιθανότητες που έχει μια βροχή να καθαρίσει ένα φάσμα σωματιδίων σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Παραπομπές

Η μελέτη – Laboratory studies of collection efficiency of sub-micrometer aerosol particles by cloud droplets on a single-droplet basis (pdf)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *