Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ύπνος

Μια ανθυγιεινή μεταβολή των μικροβίων που βρίσκονται στα έντερα μας ( μικροβίωμα ) μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους, αλλάζοντας το ποσοστό των θερμίδων που καίμε ενώ κοιμόμαστε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eBiomedicine.

Οι ερευνητές όταν χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο για να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου σε ποντίκια, είδαν μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, ο ρυθμός με τον οποίο οι θερμίδες καίγονται ενώ κοιμόμαστε ή αναπαυόμαστε.

« Η έρευνα μας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανόν τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας, να είναι υπεύθυνα για τις θερμίδες που καίμε ενώ κοιμόμαστε», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις συνέπειες της ρισπεριδόνης, ένα αντιψυχωτικό φάρμακο που προκαλεί σημαντική αύξηση του βάρους σε ασθενείς. Η ρισπεριδόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών σε ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας , και η συνταγογράφηση του φαρμάκου στα παιδιά έχει αυξηθεί σχεδόν οκτώ φορές τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Σε προηγούμενη τους μελέτη, οι ερευνητές σύγκριναν τους ασθενείς που λάμβαναν ρισπεριδόνη μακροχρόνια με ασθενείς που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Βρήκαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συσχετίστηκε με σημαντική αλλαγή στη σύνθεση του μικροβιώματος των εντέρων των ασθενών.

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πως η μεταβολή του μικροβιώματος που προκαλείται από τη χρήση της ρισπεριδόνης, προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η ρισπεριδόνη προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους στα ποντίκια (επιπλέον 2,5 γραμμάρια ή περίπου 10 τοις εκατό της συνολικής μάζας του σώματος, σε μια περίοδο δυο μηνών σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου) και μεταβάλλει σημαντικά τη βακτηριακή σύνθεση του μικροβιώματος στα ποντίκια.

Οι ερευνητές δείχνουν επίσης ότι το τροποποιημένο μικροβίωμα προκαλεί μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας που είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι ο χειρισμός του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, ειδικά με στόχο το μικροβίωμα του εντέρου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Εναλλακτικά, η πρόληψη ανθυγιεινών αλλαγών στο μικροβίωμα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με τη χρήση της ρισπεριδόνης.

Παραπομπές

Η μελέτη – Risperidone-induced weight gain is mediated through shifts in the gut microbiome and suppression of energy expenditure

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *