Μια νέα μελέτη για το μικροβίωμα του ανθρώπινου δέρματος, εντόπισε αφθονία μικροοργανισμών, η οποία συνδέεται με την ηλικία

Ερευνητές αναφέρουν σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, ότι το δέρμα μας βρίθει από μονοκύτταρους μικροοργανισμούς. Και δεν είναι μόνο τα βακτήρια.

Τα ευρήματα της μελέτη δείχνουν ότι το μικροβίωμα του δέρματός μας, περιέχει επίσης και αρχαία (archaea), ένα είδος ακραίου μικροβίου, και ότι η ποσότητά του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τόσο γενετικές όσο και χημικές αναλύσεις δειγμάτων που συλλέχθηκαν από ανθρώπους εθελοντές που κυμαίνονταν από την ηλικία από 1 έως 75 ετών. Βρήκαν ότι τα αρχαία, ήταν πιο άφθονα σε άτομα ηλικίας κάτω των 12 και άνω των 60 ετών.

“Το μικροβίωμα του δέρματος κυριαρχείται συνήθως από βακτήρια”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής προσοχής έχει να κάνει με τα βακτήρια, διότι είναι ευκολότερο να ανιχνευτούν. Πριν από έξι χρόνια δεν γνωρίζαμε καν ότι τα αρχαία υπήρχαν στο ανθρώπινο δέρμα. Τώρα έχουμε βρει ότι είναι ένα κύριο μέρος του μικροβιώματος, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το ανθρώπινο δέρμα”.

Εκτός από την επίδραση της ηλικίας, διαπίστωσαν ότι το φύλο δεν ήταν παράγοντας, αλλά ότι οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα έχουν περισσότερα αρχαία.

“Τα αρχαία μπορεί να είναι σημαντικά για τη διαδικασία καθαρισμού κάτω από συνθήκες ξηρού δέρματος”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Τα αποτελέσματα της γενετικής μας ανάλυσης (ποσοτική PCR με βάση το DNA και αλληλούχιση επόμενης γενιάς), μαζί με τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τη φασματοσκοπία υπέρυθρης ακτινοβολίας, μας επέτρεψαν να συνδέσουμε τα χαμηλότερα επίπεδα σμήγματος (ελαιώδη έκκριση σμηγματογόνων αδένων), και έτσι να μειώσουμε την υγρασία του δέρματος με μια αύξηση των αρχαίων”.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα Thaumarchaeota, μία από τις πολλές ομάδες των αρχαίων, καθώς λίγα στοιχεία των άλλων εντοπίστηκαν στη μελέτη.

“Γνωρίζουμε ότι το Thaumarchaeota υποτίθεται ότι είναι μικροοργανισμός οξείδωσης της αμμωνίας και ότι η αμμωνία αποτελεί βασικό συστατικό του ιδρώτα, που σημαίνει ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανακύκλωση του αζώτου και στην υγεία του δέρματος”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συσχέτισαν επίσης την αφθονία των αρχαίων με την ξηρότητα του δέρματος, καθώς τα μεσήλικα άτομα έχουν υψηλότερα επίπεδα σμήγματος και επομένως πιο υγρό δέρμα από τους ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα αρχαία είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμα και όχι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να είναι σημαντικά για τη μείωση του pH του δέρματος ή τη διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα, και το χαμηλότερο pH σχετίζεται με χαμηλότερη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

“Τα εντοπισμένα αρχαία εμπλέκονται κατά πάσα πιθανότητα στην κυκλοφορία του αζώτου στο δέρμα και είναι ικανά να μειώσουν το pH του δέρματος, υποστηρίζοντας την καταστολή των παθογόνων”, αναφέρουν οι ερευνητές.

“Τα βακτήρια με με τις ίδιες χωρητικότητες χρησιμοποιούνται ήδη ως προβιοτικά του δέρματος, βελτιώνοντας πιθανώς την υγρασία του δέρματος και μειώνοντας τις οσμές του σώματος. Ωστόσο, η κλινική σημασία του Thaumarchaeota παραμένει ασαφής και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες”.

“Θα θέλαμε να διερευνήσουμε τον φυσιολογικό ρόλο των αρχαίων στην ανθρώπινη επιδερμίδα, και πώς διαφέρουν από την αρχαία του περιβάλλοντος. Θα θέλαμε να μάθουμε ποιες περιοχές προτιμούν στο ανθρώπινο σώμα και θέλουμε να μάθουμε αν μπορούν να εμπλακούν σε παθογόνες διεργασίες όπως η νευροδερματίτιδα ή η ψωρίαση. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την παθογένεια των αρχαίων”.

Παραπομπές

Christine Moissl-Eichinger et al. Human age and skin physiology shape diversity and abundance of Archaea on skin. Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/s41598-017-04197-4

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *