Νέα μικροσκοπική συσκευή χορηγεί φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο μέσω τηλεχειρισμού

brain

Μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει μια ασύρματη συσκευή στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που μπορεί να εμφυτευτεί στον εγκέφαλο και να ενεργοποιηθεί με τηλεχειρισμό για την έκχυση φαρμάκων.

Η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ποντίκια, μια μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, της επιληψίας και άλλων νευρολογικών διαταραχών με στοχευμένη θεραπεία συγκεκριμένων συνδέσεων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Washington University School of Medicine στο St. Louis, και του University of Illinois.

Η έρευνα αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το κλάδο της φαρμακολογίας και βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες πάνω στη οπτογενετική, μια τεχνολογία που κάνει μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου ευαίσθητα στο φως και στη συνέχεια ενεργοποιεί αυτά τα στοχευμένα κύτταρα με λάμψεις φωτός. Επειδή δεν είναι ακόμα εφικτή η ανακατασκευή των ανθρώπινων νευρώνων, οι ερευνητές έκαναν τις μικροσκοπικές ασύρματες συσκευές ικανές να παρέχουν φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο, με το απομακρυσμένο πάτημα ενός κουμπιού.

«Στο μέλλον, θα είναι δυνατή η κατασκευή θεραπευτικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με το φως», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Michael R. Bruchas, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας και νευρολογίας στο Washington University School of Medicine. «Με μια από αυτές τις εμφυτευμένες μικροσκοπικές συσκευές, θεωρητικά θα μπορούσαμε να εκχύσουμε ένα φάρμακο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και να ενεργοποιήσουμε αυτό το φάρμακο με το φως, όπου απαιτείται. Η προσέγγιση αυτή ενδεχομένως θα μπορούσε να προσφέρει θεραπείες που είναι πολύ πιο στοχευμένες, αλλά έχουν λιγότερες παρενέργειες», πρόσθεσε ο Bruchas.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Cell.

The Paper – Wireless Optofluidic Systems for Programmable In Vivo Pharmacology and Optogenetics

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

2 Responses

  1. Πέτρος says:

    Πολύ καλό άρθρο

  2. Eleni says:

    Pote tha gini diathesimo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *