Μια νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ υπόσχεται πλήρη επαναφορά της μνήμης

Alzheimer

Αυστραλοί ερευνητές έχουν καταλήξει σε μια μη επεμβατική τεχνολογία υπερήχων που καθαρίζει τον εγκέφαλο του νευροτοξικές αμυλοειδών πλακών – δομές που είναι υπεύθυνες για την απώλεια μνήμης και μείωση της νοητικής λειτουργίας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Εάν ένα άτομο έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας συσσώρευσης δύο τύπων αλλοιώσεων. Των αμυλοειδών πλακών και νευροϊνιδιακών ινών. Οι πλάκες αμυλοειδούς βρίσκονται μεταξύ των νευρώνων και καταλήγουν ως πυκνές συστάδες των μορίων βήτα-αμυλοειδούς, ένα κολλώδες είδος πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και σχηματίζει πλάκες.

Οι νευροϊνιδώδεις ίνες που βρέθηκαν στο εσωτερικό των νευρώνων του εγκεφάλου, προκαλούνται από ελαττωματικές πρωτεΐνες tau οι οποίες συσσωρεύονται για δημιουργούν μια παχιά, αδιάλυτη μάζα. Αυτό προκαλεί Αυτό προκαλεί τα μικροσκοπικά ινίδια που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι, να αλλοιωθούν το οποίο με τη σειρά του διαταράσσει τη μεταφορά των βασικών υλικών.

Καθώς δεν έχουμε κανένα είδος εμβολίου ή προληπτικό μέτρο για την νόσο Αλτσχάιμερ, μια ασθένεια που επηρεάζει 50 εκατομμύρια σε όλο το κόσμο, είναι ένας αγώνας δρόμου για να κατανοήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να την αντιμετωπίσουμε, ξεκινώντας με το πως να καθαρίσουμε τη συσσώρευση των ελαττωματικών βήτα-αμυλοειδούς και tau πρωτεϊνών από τον εγκέφαλο ενός ασθενούς.

Τώρα μια ομάδα ερευνητών έχει καταλήξει σε μια αρκετά υποσχόμενη λύση για την απομάκρυνση των πιο πάνω.

Στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, οι ερευνητές περιγράφουν την μέθοδο απομάκρυνσης η οποία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο τύπο υπερήχων που ονομάζεται εστιασμένο θεραπευτικό υπερηχογράφημα, το οποίο στέλνει μη επεμβατικά ηχητικά σήματα στον εγκεφαλικό ιστό. Με την γρήγορη ταλάντωση, αυτά τα ηχητικά κύματα είναι σε θέση να ανοίξει απαλά το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, το οποίο είναι ένα στρώμα που προστατεύει τον εγκέφαλο κατά των βακτηρίων, και να τονώσει τα μικρογλοιακά (Microglila) κύτταρα του εγκεφάλου ώστε να ενεργοποιηθούν. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι βασικά κύτταρα αφαίρεσης αποβλήτων, τα οποία είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τοξικές ομάδες των βήτα-αμυλοειδούς που είναι υπεύθυνες για τα χειρότερα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές αναφέρουν στην μελέτη τους ότι αποκατέστησαν πλήρως την λειτουργία της μνήμης σε ποσοστό 75 τοις εκατό στα ποντίκια που με μηδενική βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό του εγκεφάλου. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την καινοτομία για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, χωρίς τη χρήση θεραπευτικών φαρμάκων», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παραπομπές

Gerhard Leinenga, Jürgen Götz. Scanning ultrasound removes amyloid-β and restores memory in an Alzheimer’s disease mouse model. Science Translational Medicine, 2016. DOI: 10.1126/scitranslmed.aaa2512

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *