Ένα νέο είδος άγριας μπανάνας ανακαλύφθηκε στη Ταϊλάνδη

image_3349_1-Musa-nanensis

Μια ομάδα των βοτανολόγων από τη Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου είδους άγριας μπανάνας. Το νέο είδος ανήκει στο γένος Musa, ένα μεγάλο γένος της οικογένειας Musaceae που περιέχει πάνω από 70 είδη μπανάνας.

Η επιστημονική ονομασία του είδους, Musa nanensis, τιμά την Ταϊλανδική βόρεια επαρχία της Nan, όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα του τύπου αυτού του νέου είδους. Η κοινή ονομασία του είδους είναι Kluai Si Nan που σημαίνει «μπανάνα καμάρι της Nan».

Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Systematic Botany η Musa nanensis είναι ένα πολυετές φυτό με ύψος από 1,5 έως 3 μέτρα. Η ανθοφορία του διαρκεί όλο το χρόνο. Τα φρούτα του είναι 7 εκατοστόμετρα ύψος και 1,5 εκατοστόμετρα πλάτος. Κάθε δέσμη έχει 3 με 10 κλώνους και κάθε κλώνος περιέχει 4 με 10 μπανάνες.

image_3349_2-Musa-nanensis

Musa nanensis

Το νέο είδος έχει γενικά παχύτερα φύλλα από ότι άλλα είδη Musa. Επιπλέον, η Musa nanensis έχει διάφορα σχήματα επιδερμικών κυττάρων με σχετικά μεγαλύτερα υποδερμικά κύτταρα σε σύγκριση με αντίστοιχα άλλα επιδερμικά κύτταρα.

Αρκετά από τα δείγματα της Musa nanensis συλλέχθηκαν από μία μόνο τοποθεσία, κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης-Λάος στην επαρχία της Nan. Ωστόσο, αναμένεται ότι τα νέα είδη θα βρεθούν και κατά μήκος των συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος. Το νέο είδος βρέθηκε σε υψόμετρο 835 μέτρων, σε ξηρό καταπράσινο δάσος και σύμφωνα με τους βοτανολόγους που το ανακάλυψαν είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φυτό.

Παραπομπές

Η μελέτη – Musa nanensis, a New Banana (Musaceae) Species from Northern Thailand

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *