Ένα θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, συνδέεται με διαδικασίες που εμποδίζουν τον σχηματισμό όγκων στον εγκέφαλο

Μια χημική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Molecular Biology.

Η μελέτη πάνω στο ελαϊκό οξύ (το κύριο συστατικό στο ελαιόλαδο), έχει δείξει πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο από του να εκφραστούν στα κύτταρα.

Η ελαιώδης ουσία, μία από μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που είναι γνωστές ως λιπαρά οξέα, προκαλεί την παραγωγή ενός μορίου στα κύτταρα, η λειτουργία του οποίου είναι να προλαμβάνει την εμφάνιση πρωτεϊνών που προκαλούν καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει στην μελέτη της, ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η διατροφική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου. Τα ευρήματά της όμως δείχνουν πιθανές θεραπείες με βάση το έλαιο για την πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση του ελαϊκού οξέος σε ένα μόριο κυττάρου, γνωστό ως miR-7, το οποίο είναι ενεργό στον εγκέφαλο και είναι γνωστό ότι καταστέλλει τον σχηματισμό όγκων.

Διαπίστωσαν ότι το ελαϊκό οξύ εμποδίζει μια κυτταρική πρωτεΐνη, γνωστή ως MSI2, από το να σταματά την παραγωγή του miR-7. Με αυτό τον τρόπο, το ελαϊκό οξύ υποστηρίζει την παραγωγή του miR-7, κάτι που βοηθά στην πρόληψη των όγκων προτού σχηματιστούν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από δοκιμές σε ανθρώπινα κυτταρικά εκχυλίσματα και σε ζωντανά κύτταρα στο εργαστήριο.

“Ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή μορίων στα κύτταρα που προλαμβάνουν τον σχηματισμό όγκων στο εργαστήριο”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του εγκεφάλου”.

Παραπομπές

Santosh Kumar et al. Oleic Acid Induces MiR-7 Processing through Remodeling of Pri-MiR-7/Protein Complex. Journal of Molecular Biology (2017). DOI: 10.1016/j.jmb.2017.05.001

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *