Ένα υπερμέγεθες ζευγάρι μαύρων τρυπών βρέθηκε στον κβάζαρ Markarian 231

bbh1-s

Μια διεθνής ομάδα αστροφυσικών και αστρονόμων, με επικεφαλής τον Δρ Youjun Lu του Εθνικού αστρονομικού παρατηρητηρίου της Κίνας, έχει βρει ένα υπερμέγεθες ζευγάρι μαύρων τρυπών στο πιο κοντινό κβάζαρ στη Γη.  Κβάζαρ στην αστρονομία ονομάζεται κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό φως ως σημειακή πηγή, σαν αστέρι, πάρα ως εκτεταμένο σώμα, σαν γαλαξίας. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal.

Ο Markarian 231, γνωστός επίσης ως UGC 8058, είναι ένας γαλαξίας Seyfert τύπου-1 και βρίσκεται 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο γαλαξίας ανακαλύφθηκε το 1969 ως μέρος μιας έρευνας για την εύρεση γαλαξιών με τη χρήση ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας. Αποτελέσματα από το πρώτο φάσμα που λήφθηκε έδειξαν σαφή σημάδια της παρουσίας ενός ισχυρού κβάζαρ στο γαλαξιακό κέντρο.

Αργότερες παρατηρήσεις που έγιναν αποκάλυψαν ότι ο γαλαξίας υφίσταται μια ενεργητική αστρική έκρηξη. ‘Ενα πυρηνικό δαχτυλίδι ενεργού σχηματισμού αστέρων, με ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από 100 ηλιακές μάζες ανά έτος έχει βρεθεί στο κέντρο.

Ο Δρ Youjun Lu και οι συνεργάτες του εξέτασαν την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το κέντρο του Markarian 231 και στη συνέχεια εφάρμοσαν ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Δρ Youjun Lu στο φάσμα του γαλαξία. Ως αποτέλεσμα, ήταν σε θέση να προβλέψουν την ύπαρξη του ζευγαριού των μαύρων τρυπών σε αυτόν.

w704

Η φωτογραφία αυτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνει τον γαλαξία Markarian 231

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το εύρημα, γιατί δείχνει όχι μόνο την ύπαρξη ενός στενού ζευγαριού μαύρων τρυπών στον Markarian 231, αλλά ανοίγει τον δρόμο για το συστηματικό ψάξιμο περισσότερων ζευγαριών από μαύρες τρύπες μέσω της ανάλυσης των εκπομπών του υπεριώδες φωτος», δήλωσε ο Youjun Lu.

«Η δομή του Σύμπαντος μας, όπως οι γιγαντιαίοι γαλαξίες και τα σμήνη των γαλαξιών, μεγαλώνουν με τη συγχώνευση μικρότερων συστημάτων σε μεγαλύτερα, και οι τα ζευγάρια μαύρων τρυπών είναι φυσική συνέπεια των συγχωνεύσεων αυτών των γαλαξιών», πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Xinyu Dai του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Έτσι την πάροδο του χρόνου, οι δύο μαύρες τρύπες στον Markarian 231 θα συγκρουστούν και θα συγχωνευτούν για να σχηματίσουν ένα κβάζαρ με μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Παραπομπές

Η μελέτη – A PROBABLE MILLI-PARSEC SUPERMASSIVE BINARY BLACK HOLE IN THE NEAREST QUASAR MRK 231

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *