Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον πλακούντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων αποβολών και της προ-εκλαμψίας

Έμβρυο

Μια πρωτεΐνη που βοηθά στην ανάπτυξη του πλακούντα, έχει τη δυνατότητα για τη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων αποβολών και της προ-εκλαμψίας, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Οι ερευνητές αναφέρουν  στη μελέτη τους, η πρωτεΐνη που ονομάζεται syncytin-1 θα μπορούσε να βοηθήσει τα έμβρυα να εμφυτευτούν στη μήτρα. Η πρωτεΐνη αυτή εκκρίνεται για πρώτη φορά στην επιφάνεια ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου πριν ακόμα εμφυτευτεί στη μήτρα.

«Τελικά μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε αιματολογικές εξετάσεις με βάση τα ευρήματά μας, οι οποίες θα μπορούν να εντοπίσουν κυήσεις που είναι σε κίνδυνο, και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες θεραπείες», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Παραδόξως, η πρωτεΐνη syncytin-1, είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης που επηρέασε τους πρωτεύοντες προγόνους μας 25 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ιικό DNA πέρασε στο προγονικό μας γονιδίωμα, και το γονίδιο που εμπλεκόταν στην ένωση του ιού με τα κύτταρα για τη μόλυνσή τους άλλαξε και έγινε η πρωτεΐνη syncytin-1.

Επίσης οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες της πρώιμης ανάπτυξης του εμβρύου σε ζώα από ό, τι στον άνθρωπο. Ωστόσο, η ανάπτυξη του εμβρύου και η αναπαραγωγή είναι μια πτυχή της βιολογίας, όπου υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των ειδών.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να διερευνήσουν κατά πόσον το επίπεδο της έκκρισης της syncytin-1 στο έμβρυο πριν από την εμφύτευση σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το αποτέλεσμα της κύησης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παραπομπές

Bikem Soygur, Harry Moore. Expression of Syncytin 1 (HERV-W), in the preimplantation human blastocyst, embryonic stem cells and trophoblast cells derived in vitro. Human Reproduction (2016). DOI: 10.1093/humrep/dew097

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *