Ένας τρισδιάστατος “χάρτης” μιας πρωτεΐνης προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός εμβολίου ενάντια στην ελονοσία

Παράσιτο ελονοσία

Ένας τρισδιάστατος «χάρτης» μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που τα παράσιτα της ελονοσίας χρησιμοποιούν για να εισβάλουν  στα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορεί να οδηγήσει σε ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση των πιο διαδεδομένων ειδών του παρασίτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατο «χάρτη» της πρωτεΐνης PvRBP, που χρησιμοποιείται από το Plasmodium vivax για να μολύνει τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η νέα μελέτη θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέα εργαλεία που θα μπλοκάρουν τη μόλυνση από το Plasmodium vivax και δυνητικά να οδηγήσουν σε ένα εμβόλιο πρόληψης της νόσου.

Η κατανόηση του πως τα παράσιτα της ελονοσίας μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη στρατηγικών για τη πρόληψη της ελονοσίας. Το Plasmodium vivax  εισβάλει σε ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια, παράγοντας πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και δένονται σε υποδοχείς στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

«Έχουμε δημιουργήσει τη πρώτη τρισδιάστατη ατομική δομή της πρωτεΐνης PvRBP χρησιμοποιώντας το αυστραλιανό Synchrotron στη Μελβούρνη. Τώρα έχουμε ουσιαστικά ένα χάρτη όπου που οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τους υποδοχείς τους, ο οποίος μας δίνει τις οδηγίες που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό αναστολέων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Παράλληλα οι ερευνητές περιγράφουν στη μελέτη τους, ότι βρήκαν πως η οικογένεια των πρωτεϊνών ήταν δομικά σχεδόν ταυτόσημη με αυτές που χρησιμοποιούνται από το Plasmodium falciparum, το πιο θανατηφόρο παράσιτο της ελονοσίας, για τη μόλυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

«Τώρα που έχουμε ένα οδηγό, ελπίζουμε να προσδιορίσουμε ένα κοινό μέρος της πρωτεΐνης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός εμβολίου, όχι μόνο για το Plasmodium vivax, αλλά ενδεχομένων και για το Plasmodium falciparum», αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Παραπομπές

Jakub Gruszczyk et al. Structurally conserved erythrocyte-binding domain in provides a versatile scaffold for alternate receptor engagement, Proceedings of the National Academy of Sciences (2016). DOI: 10.1073/pnas.1516512113

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *