Γυναίκα από τη Βρετανία λαμβάνει τη πρώτη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση της όρασής της

eye

Μια γυναίκα στη Βρετανία έχει γίνει ο πρώτος ασθενής που έχει λάβει μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων με σκοπό την αποκατάσταση όρασης σε ανθρώπους που βιώνουν τη σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της όρασης.

Η πειραματική διαδικασία, η οποία διεξήχθη στην ασθενή το περασμένο μήνα, περιλάμβανε τη χειρουργική μεταμόσχευση κυττάρων οφθαλμού (χρωστικά επιθήλια του αμφιβληστροειδούς ) στα μάτια του ασθενούς. Τα κύτταρα του οφθαλμού, που προέρχονται από βλαστοκύτταρα, μεταφέρονται μέσω ενός ειδικά κατασκευασμένου επιθέματος που εισάγεται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Η θεραπεία διάρκειας 2 ωρών, που είναι το τελικό αποτέλεσμα 10 ετών έρευνας του London Project to Cure Blindness, έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την όραση σε ασθενείς που παρουσιάζουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία αποτελεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των προβλημάτων όρασης στο ανεπτυγμένο κόσμο και επηρεάζει έως και 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η θεραπεία βλαστοκυττάρων θεραπεύει ειδικά την «υγρή» AMD, η οποία προκύπτει από διαρροή ρευστού μέσα από την ωχρά κηλίδα, κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Η «ξηρή» AMD η οποία συχνά οδηγεί σε «υγρή» AMD, προκαλείται από μια λέπτυνση του χρωστικού επιθήλιου του του αμφιβληστροειδούς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη «ξηρή» AMD.

Η ασθενής η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον περασμένο μήνα παρακολουθείται και δεν έχει βιώσει επιπλοκές μέχρι σήμερα. Η ιατρική ομάδα αναμένει να καθορίσει την έκβαση της οπτικής αποκατάστασης μέχρι τον Δεκέμβριο, με εννέα επιπλέον ασθενείς που θα υποβληθούν στη θεραπεία κατά το επόμενο έτος.

Παραπομπές

The London Project to Cure Blindless

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *