Η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής συνδέεται με την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών

Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε είδος εγκαταστάσεων αποχέτευσης, όπως μια τουαλέτα ή ντους. Η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον κίνδυνο μετάδοσης ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτικών σκουληκιών.

Αλλά οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Για τα παιδιά, που ζουν σε μια κοινότητα με φτωχά επίπεδα πρόσβασης σε υγιεινές εγκαταστάσεις, αυξάνονται οι πιθανότητές να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή τους, όπως επίσης τα κρούσματα αναιμίας και διάρροιας, αναφέρουν ερευνητές σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Neglected Tropical Diseases.

Χωρίς εγκαταστάσεις αποχέτευσης, τα ανθρώπινα κόπρανα δεν περιορίζονται και οι ασθένειες συχνά εξαπλώνονται όταν τα περιττώματα μολύνουν το νερό, το έδαφος ή τα τρόφιμα. Οι διαρροϊκές ασθένειες που εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο σκοτώνουν εκατομμύρια παιδιά ετησίως και μπορούν να προκαλέσουν υποσιτισμό, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και επιβραδυνόμενη ανάπτυξη σε όσους επιβιώνουν. Οι λοιμώξεις με ορισμένα σκουλήκια είναι επίσης γνωστό ότι σχετίζονται με την αναιμία.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές, ανέλυσαν δεδομένα από 301 έρευνες για την υγεία, οι οποίες κάλυπταν πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά, που διεξήχθησαν μεταξύ του 1990 και του 2015. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε κοινοτικό επίπεδο ποσοτικοποιήθηκε ως ποσοστό των νοικοκυριών στην περιοχή δειγματοληψίας που είχαν πρόσβαση σε τουαλέτα ή ντους. Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της απότομης ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 12-59 μηνών, η αναιμία μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών και η διάρροια τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Για τα νοικοκυριά με πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, η διαβίωση σε μια κοινότητα με εκατό τοις εκατό πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης μείωσε τις πιθανότητες της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της αναιμίας και της διάρροιας. Για τα νοικοκυριά που δεν είχαν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης, η αύξηση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σε επίπεδο κοινότητας μείωσε τις πιθανότητες της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αναιμίας. Τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία των παιδιών έγιναν όταν οι κοινότητες πέτυχαν πρόσβαση σε καθολική υγιεινή.

“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία από την αποχέτευση γίνονται όταν οι κοινότητες έχουν καθολική πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγιεινής”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “ αριθμός των παιδιών που ζουν σε κοινότητες όπου κανένα νοικοκυριό δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση είναι ανησυχητικά υψηλό σε όλο τον κόσμο και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη της ανοιχτής αφόδευσης μέχρι το 2030”.

Παραπομπές

David A. Larsen et al. An individual-level meta-analysis assessing the impact of community-level sanitation access on child stunting, anemia, and diarrhea: Evidence from DHS and MICS surveys. PLOS Neglected Tropical Diseases (2017). DOI: 10.1371/journal.pntd.0005591

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *