Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA μια έκρηξη ακτίνων γάμμα εντοπίστηκε κοντά στη πηγή των βαρυτικών κυμάτων GW150914

Μαύρες τρύπες

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, ο πλανήτης μας γνώρισε έναν πολύ μικρό χωροχρονικό κυματισμό που εντοπίστηκε από το παρατηρητήριο κυμάτων βαρύτητας LIGO. Κατά την ανάλυση του σήματος, οι φυσικοί συνειδητοποίησαν ότι αυτά τα βαρυτικά κύματα προκλήθηκαν από την συγχώνευση δυο μαύρων τρυπών, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αυτή η πρώτη παρατήρηση βαρυτικού κύματος ονομάστηκε «GW150914».

Η παρατήρηση, όχι μόνο επιβεβαίωσε μια από τις τελευταίες προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αλλά μας έδειξε επίσης ότι οι μαύρες τρύπες με περίπου 30 ηλιακές μάζες, υπάρχουν και μπορεί να είναι πιο συχνές από ότι προβλέπουν οι τρέχουσες θεωρίες.

Αυτή η παρατήρηση είναι επίσης η πρώτη προβολή ενός νέου τρόπου στην αστρονομία με τον οποίο θα βλέπουμε το σύμπαν. Η αστρονομία βαρυτικών κυμάτων είναι μια στροφή μακριά από την αστρονομία του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, και μπορεί να μας βοηθήσει να «δούμε» αόρατα ενεργητικά γεγονότα που παράγουν βαρυτικά κύματα αλλά δεν παράγουν ηλεκτρομαγνητικά ίχνη.

Τώρα όμως, η NASA ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα αδύναμο σήμα από την πηγή των βαρυτικών κυμάτων το οποίο μας παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για τη συγκεκριμένη συγχώνευση των μαύρων τρυπών.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray της NASA ανίχνευσε την πολύ αδύναμη και σύντομη έκρηξη υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ, που είναι σύμφωνη με μια μικρή έκρηξη ακτίνων γάμμα ή (GRB – Gamma Ray Burst), λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο μετά που το παρατηρητήριο LIGO παρατήρησε το βαρυτικό κύμα GW150914. Αυτό είναι εκπληκτικό, καθότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, πιστεύεται ότι όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονται δεν παράγουν οποιοδήποτε είδος ηλεκτρομαγνητικού ίχνους. Έτσι τίθεται το ερώτημα εάν κατά πόσον αυτά τα δυο σήματα συνδέονται μεταξύ τους. Η χρονική στιγμή της ανίχνευσης των δυο σημάτων το καθιστά πολύ πιθανό. Υπάρχει μόνο μια πιθανότητα 0,2 τοις εκατό ότι συνέβησαν στο ίδιο τμήμα του ουρανού συγχρόνως αλλά ανήκουν σε δυο διαφορετικά υψηλής ενέργειας φαινόμενα.

«Αυτή είναι μια δελεαστική ανακάλυψη με μια μικρή πιθανότητα του να είναι ένας ψευδής συναγερμός, αλλά πριν αρχίσουμε να ξαναγράφουμε τα σχολικά εγχειρίδια θα πρέπει να δούμε περισσότερες εκρήξεις που σχετίζονται με τα βαρυτικά κύματα που προέρχονται από συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών», αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA στην ανακοίνωση.

Εν ολίγοις, αυτό το εξασθενημένο σήμα GRB έχει έρθει ως έκπληξη και οι φυσικοί τώρα πρέπει να εργαστούν για να ξεκαθαρίσουν κατά πόσον δεν κατανοούμε πλήρως την δυναμική της συγχώνευσης μαύρων τρυπών ή ότι παρατηρούμε κάποια νέα φυσική που έχουν μέχρι στιγμής παραμείνει κρυφή.

Όποια και αν είναι η αιτία, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας συναρπαστικής εποχής για την αστρονομία. Τα κύματα βαρύτητας θα μας επιτρέψουν να διερευνήσουμε μερικά από τα πιο ακραία φαινόμενα στο σύμπαν, χωρίς αμφιβολία απαντώντας σε πολλά ερωτήματα, αλλά και αποκαλύπτοντας πολλά νέα κοσμικά μυστήρια.

Παραπομπές

NASA

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *