Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η γήρανση ξεκινάει από τη μήτρα

Τελομερή

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση FASEB, η γήρανση αρχίζει ακόμη και πριν από τη γέννηση μας και την είσοδο μας σε αυτό το κόσμο.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η παροχή στις μητέρες αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούσε την επιβράδυνση της γήρανσης στους απογόνους τους πιο αργά στην ενήλικη ζωή τους.

Το DNA μας είναι «γραμμένο» στα χρωμοσώματά μας, εκ των οποίων οι άνθρωποι μεταφέρουν 23 ζεύγη. Τα άκρα κάθε χρωμοσώματος είναι γνωστά ως τελομερή (telomeres) τα οποία προστατεύουν τις γενετικές πληροφορίες από τη φθορά.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα τελομερή γίνονται όλο και μικρότερα, και ως εκ τούτου το μήκος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για τη μέτρηση της γήρανσης.

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη, μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα αιμοφόρα αγγεία ενήλικων ποντικιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν ή δεν είχαν τραφεί με αντιοξειδωτικά κατά τη διάρκεια κανονικής ή περίπλοκης εγκυμοσύνης.

«Η πιο συχνή επιπλοκή στην εγκυμοσύνη είναι μια μείωση στην ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνει το μωρό, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων μητέρων που καπνίζουν ή που βιώνουν προεκλαμψία», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Για να προσομοιώσουν την επιπλοκή αυτή, τοποθέτησαν μια ομάδα από ποντίκια που εγκυμονούσαν σε ένα δωμάτιο που περιέχει 7 τοις εκατό λιγότερο οξυγόνο από το κανονικό.

Βρήκαν ότι τα ενήλικα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λιγότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της κύησης, εμφάνισαν μικρότερα τελομερή από ποντίκια που γεννήθηκαν από απλές κυήσεις, και αντιμετώπισαν προβλήματα με την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων τους – σημάδι ότι είχαν γεράσει πιο γρήγορα και είχαν προδιάθεση για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου νωρίτερα από το κανονικό.

Ωστόσο, όταν στις έγκυες μητέρες σε αυτή την ομάδα δόθηκαν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, αυτό μείωσε τον κίνδυνο μεταξύ των απογόνων τους για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου.

Ακόμη και οι απόγονοι που γεννήθηκαν από απλές εγκυμοσύνες , όταν το έμβρυο έλαβε τα κατάλληλα επίπεδα οξυγόνου, επωφελήθηκαν από την δίαιτα των μητέρων τους σε αντιοξειδωτικά, με μεγαλύτερα τελομερή από αυτά τα ποντίκια των οποίων οι μητέρες δεν έλαβαν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

« Γνωρίζουμε ήδη ότι τα γονίδιά μας αλληλεπιδρούν με περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά εδώ έχουμε δείξει ότι το περιβάλλον στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι στη μήτρα μπορεί να είναι σημαντικό για την μελλοντικό κίνδυνο από καρδιακές παθήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γήρανση, αλλά εδώ, δείχνουμε για πρώτη φορά ότι δίνοντάς τα στις έγκυες μητέρες μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των απογόνων τους. Αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχουν επιπλοκές με την εγκυμοσύνη και το έμβρυο στερείται οξυγόνου».

Παραπομπές

Beth J. Allison, Joepe J. Kaandorp, Andrew D. Kane, Emily J. Camm, Ciara Lusby, Christine M. Cross, Rhianon Nevin-Dolan, Avnesh S. Thakor, Jan B. Derks, Jane L. Tarry-Adkins, Susan E. Ozanne and Dino A. Giussani. Divergence of mechanistic pathways mediating cardiovascular aging and developmental programming of cardiovascular disease. FASEB , 2016, DOI: 10.1096/fj.201500057

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *