Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα φυτά βρίσκονται στη ξηρά νωρίτερα από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα

Πράσινη άλγη

Οι βιολόγοι φυτών συμφωνούν ότι όλα ξεκίνησαν με τη πράσινη άλγη. Σε κάποιο σημείο στην ιστορία του πλανήτη μας, ο κοινός πρόγονος των δέντρων, φτερών και λουλουδιών ανέπτυξε ένα εναλλασσόμενο κύκλο ζωής, προφανώς επιτρέποντας στους απογόνους του να κινηθούν προς τη ξηρά και να εξαπλωθούν σε όλη τη Γη. Δανοί επιστήμονες, όμως σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Trends in Plant Science, υποστηρίζουν ότι κάποια μορφής πράσινη άλγη, βρισκόταν στη στεριά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν από τη προσαρμογή που αναφέραμε πιο πάνω και ότι στη πραγματικότητα τα φυτά της γης εξελίχθηκαν από χερσαία και όχι υδάτινη άλγη.

Οι βοτανολόγοι έχουν διατυπώσει αυτή τη θεωρία από το 1980, αλλά οι υποστηρικτές δεν είχαν τις απαιτούμενες αποδείξεις. Τώρα, στην νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές παρουσιάζουν γενετικά και μορφολογικά στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την θεωρία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετά φυτά που ζουν στη ξηρά, χρησιμοποιούν σήμερα αρκετά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε αρκετά είδη πράσινης άλγη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, μελετώντας την εξέλιξη του κυτταρικού τοιχώματος των φυτών, καθότι θεωρείται ότι είναι μια βασική προσαρμογή της επίγειας ζωής των φυτών, καθώς παρέχει υποστήριξη του σώματος των φυτών που αναπτύσσονται κάτω από την επίδραση της βαρύτητας.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι η άλγη έχει ένα κυτταρικό τοίχωμα που είναι παρόμοια πολύπλοκο με τα τοιχώματα των χερσαίων φυτικών κυττάρων, κάτι που μας φάνηκε περίεργο, καθότι τα αρχαία φύκια διογκώνονταν στο νερό», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές. « Ξεκινήσαμε στη συνέχεια να ψάχνουμε για άλλα χαρακτηριστικά που θα υποστήριζαν την ιδέα ότι η άλγη στην πραγματικότητα βρισκόταν στη Γη πριν εξελιχθεί στα φυτά της ξηράς».

Χαρακτηριστικά του κυτταρικού τοιχώματος σε συνδυασμό με την πρόσφατη αλληλουχία του γονιδιώματος των χερσαίων πράσινων φυκιών Klebsormidium, αποκάλυψαν ότι αυτά τα πράσινα φύκια μοιράζονται ένα αριθμό γονιδίων με τα φυτά της ξηράς που σχετίζονται με την ανεκτικότητα στο φως και την αντοχή στη ξηρασία. Με αυτά τα γενετικά δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν προκύψει γραμμικά, παρά με συγκλίνουσα εξέλιξη.

«Με όλα τα γονιδιωματικά και μορφολογικά δεδομένα που έχουμε, είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί το πώς εξελικτικά περάσαμε από την άλγη που ζούσε στο νερό στα χερσαία φυτά», αναφέρουν οι ερευνητές. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα, τα οποία μας παρέχουν τις αποδείξεις για το αντίθετο».

Παραπομπές

Η μελέτη – Why Plants Were Terrestrial from the Beginning

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *