Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το μικροβίωμά μας, ίσως επηρεάζει την φυσιολογία μας

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLos ONE, ότι η πρωτεΐνη TLR2, μια κρίσιμη πρωτεΐνη η οποία ανιχνεύει την μικροχλωρίδα του εντέρου, ρυθμίζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή άρρηκτα συνδεδεμένου με την ρύθμιση της όρεξης, του ύπνου και της διάθεσης.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε κυτταρικές καλλιέργειες και επαληθεύτηκε σε ποντίκια, παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η μικροχλωρίδα μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη φυσιολογία με την ρύθμιση της δραστικότητας του της σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι ένας στόχος για πολλές ασθένειες και φαίνεται ότι η μικροχλωρίδα που ζει στο έντερό μας είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε αυτόν τον νευροδιαβιβαστή, ελέγχοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης μας.

Τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης, έρχονται να προσθέσουν στην προσπάθεια των ερευνητών να κατανοήσουν τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας στο σώμα μας και τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας και ακόμη και στις διαθέσεις μας.

Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι τα βακτήρια στο έντερο μας παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόκληση της νόσου του Parkinson. Επίσης η μελέτη της μικροχλωρίδας μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση το πως επηρεάζει την φυσιολογία μας.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πιστεύεται ότι ενεργοποιείται όταν η πρωτεΐνη TLR2 δεν λειτουργεί σωστά, αλλά μέχρι στιγμής, οι μηχανισμοί πίσω από αυτό δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Η νέα μελέτη στοχεύει να προωθήσει αυτή την κατανόηση.

«Τα νέα ευρήματα βοήθησαν στην περαιτέρω κατανόηση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της έρευνας», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. « Η εργασία μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη TLR2 μεταβάλλει την διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία είναι σημαντική σε ένα εύρος συνθηκών από την κατάθλιψη μέχρι την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου».

«Πρέπει να κατανοήσουμε πολύ περισσότερα για τη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας στα έντερά μας και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για να μπορέσουμε να ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τις νέες θεραπείες».

Παραπομπές

Latorre et al. Intestinal Serotonin Transporter Inhibition by Toll-Like Receptor 2 Activation. A Feedback Modulation. PLoS ONE (2016). DOI: 10.1371/journal.pone.0169303

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *