Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο πλανήτης μας ήδη βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι μπορούσαν αμέσως να σταματήσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Γη θα συνεχίσει να θερμαίνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change.

Και εάν οι τρέχουσες εκπομπές συνεχίσουν για ακόμα 15 χρόνια, οι πιθανότητες είναι καλές ώστε ο πλανήτης να βιώσει μια θέρμανση σχεδόν 1.5 βαθμών Κελσίου μέχρι τότε.

“Αυτή η προοπτική είναι κρίσιμη να την κατανοήσουμε, διότι μπορεί να μας ενημερώσει πόσο καιρό έχουμε, με τους τρέχοντες ρυθμούς εκπομπών, πριν ο πλανήτης θερμανθεί σε ορισμένα κατώτατα όρια”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Το παράθυρο ευκαιρίας σε έναν στόχο 1,5 βαθμού Κελσίου κλείνει”.

Κατά τη διάρκεια των συνόδων των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι το περασμένο έτος, 195 χώρες υπέγραψαν συμφωνία για να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ βιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειές έτσι ώστε να κρατηθεί η θέρμανση στους 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Η νέα αξιολόγηση από τους ερευνητές είναι μοναδική στο ότι δεν βασίζεται σε προσομοιώσεις μοντέλων υπολογιστών αλλά σε παρατηρήσεις του κλιματικού συστήματος για τον υπολογισμό της θέρμανσης του πλανήτη.

Στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν άνθρακα, λεπτομερή στοιχεία για την ενεργειακή ανισορροπία του πλανήτη, τη σχετική με το κλίμα συμπεριφορά των λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και άλλους παράγοντες.

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης :

Ακόμα και αν όλες οι εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων σταματήσουν το 2017, η αύξηση της θερμοκρασίας το 2100 θα φθάσει τους 1.3 βαθμούς Κελσίου.

Οι ωκεανοί θα μπορούσαν να μειώσουν λίγο τον αριθμό αυτό. Ο άνθρακας που φυσιολογικά συλλαμβάνεται και αποθηκεύεται στους ωκεανούς θα μπορούσε να μειώσει τη θέρμανση κατά 0.2 βαθμούς Κελσίου

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι η θέρμανση στον αιώνα που διανύουμε δεν θα μπορέσει να κρατηθεί στους 1.5 βαθμούς Κελσίου πέρα ​​από τις προ βιομηχανικές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, υπάρχει 13 τοις εκατό πιθανότητα να είμαστε ήδη δεσμευμένοι σε μια θέρμανση 1.5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2100.

“Οι εκτιμήσεις μας βασίζονται σε πράγματα που έχουν ήδη συμβεί, πράγματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε και δείχνουν το μέρος της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας που έχει ήδη καθοριστεί από προηγούμενες εκπομπές”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Οι μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα προσθέσουν στη συνέχεια επιπλέον θέρμανση πάνω από αυτό τον καθορισμό”.

Παραπομπές

Thorsten Mauritsen et al. Committed warming inferred from observations. Nature Climate Change (2017). DOI: 10.1038/NCLIMATE3357

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *