Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η Κάμβρια έκρηξη οδηγήθηκε από την μετακίνηση ηπειρών προς τον Ισημερινό

Κάμβρια έκρηξη

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει λύσει το μυστήριο πίσω από ένα από τα μεγάλα γεγονότα της εξέλιξης της Γης, την Κάμβρια έκρηξη (Cambrian explosion), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Science.

Περίπου 540 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια ευρεία ποικιλία ζώων εμφανίστηκε στην εξελικτική σκηνή σε ένα γεγονός γνωστό ως η Κάμβρια έκρηξη. Μέσα σε 10 εκατομμύρια χρόνια, τα θαλάσσια ζώα εξέλιξαν τις περισσότερες από τις βασικές μορφές του σώματος που παρατηρούμε στις σύγχρονες ζωικές ομάδες.

Η Κάμβρια έκρηξη έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους εξελικτικούς βιολόγους και παλαιοντολόγους. Ορισμένοι παλαιοντολόγοι βλέπουν την Κάμβρια έκρηξη ως μια πραγματική, εκπληκτική άνευ προηγουμένου γρήγορη εξέλιξη. Άλλοι όμως δηλώνουν ότι είναι ένα ψεύτικο δημιούργημα από ένα αναξιόπιστο αρχείο απολιθωμάτων.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι ανταγωνιστικές θεωρίες μπορούν να ενοποιηθούν χρησιμοποιώντας την γεωγραφία της Γης κατά την Κάμβρια περίοδο, όπου οι περισσότερες από τις ηπείρους πέρασαν από μια διαδικασία που τις τοποθέτησε γύρω από τον Ισημερινό.

«Με λίγα λόγια και οι δυο προσεγγίσεις για τη Κάμβρια έκρηξη είχαν δίκιο. Οι συγκεκριμένες θέσεις των ηπείρων κατά την Κάμβρια περίοδο υπερτροφοδότησαν την ειδογένεση ζώων, διατηρώντας παράλληλα ένα ασυνήθιστα καλό αρχείο αυτών των πρώτων απολιθωμάτων.

Η μελέτη δείχνει ότι πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια οι ήπειροι μετακινήθηκαν από τις πολικές περιοχές στον Ισημερινό. Για λόγους που είναι ακόμη υπό συζήτηση, η παγκόσμια βιολογική ποικιλότητα κατά την περίοδο αυτή ήταν μεγαλύτερη γύρω από τον ισημερινό και λιγότερη κοντά στους πόλους. Σε αυτή τη πρώιμη Κάμβρια περίοδο η μελέτη δείχνει ότι οι ρηχές παράκτιες περιοχές θα είχαν αυξηθεί δραματικά συμβάλλοντας στην ειδογένεση ζώων.

Μια άλλη συνέπεια της κίνησης αυτής των ηπείρων προς τον ισημερινό, ήταν να κατακλυστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς η προσέγγιση τους στον ισημερινό θα τις έφερνε αντιμέτωπες με τη μεγάλη διόγκωση του ωκεάνιου νερού που προκαλείται από την καθημερινή περιστροφή της Γης. Οι πλημμύρες αυτές θα είχαν αυξήσει σημαντικά τη διατήρηση απολιθωμάτων, αλλά παράλληλα θα είχαν αυξήσει την ύπαρξη νέων ενδιαιτημάτων που θα είχε ως αποτέλεσμα μια ταχεία διαφοροποίηση στα είδη.

Αυτή η μετακίνηση των ηπείρων συνέβη σε μια εποχή που η Γη είχε ήδη σπαρθεί με πολλά από τα γνωρίσματα που στη συνέχεια διακλαδώθηκαν σε όλο το δέντρο της ζωής.

Παραπομπές

Ross N. Mitchell, Timothy D. Raub, Samuel C. Silva, and Joseph L. Kirschvink. Was the Cambrian explosion both an effect and an artifact of true polar wander? Journal of Science, February 2016, DOI : 10.2475/10.2015.02

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *