Σύμφωνα με νέα μελέτη υπήρχε αρκετό οξυγόνο στη Γη πριν την εμφάνιση των ζώων στη Γη

Οξυγόνο

Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη των ζώων στη Γη. Όμως, μια αύξηση των ποσοστών του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα δεν φαίνεται να οδήγησε στην εμφάνιση των πρώτων ζώων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of National Academy of Sciences.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρχε αρκετό οξυγόνο για τα ζώα, όμως περισσότερο από 800 εκατομμύρια χρόνια πέρασαν πριν την εμφάνιση των πρώτων ζώων στη Γη.

Τα ζώα εξελίχθηκαν περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια πριν, που είναι αργά σε σχέση με τη συνολική ιστορία της Γης. Η καθυστερημένη εξέλιξη των ζώων, και το γεγονός ότι το οξυγόνο είναι κεντρικής σημασίας για την αναπνοή, οδήγησε στην ευρέως προωθούμενη ιδέα ότι η εξέλιξη των ζώων αντιστοιχούσε με μια καθυστερημένη αύξηση στις συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού οξυγόνου.

Οι ερευνητές στη νέα μελέτη ανέλυσαν δείγματα ιζημάτων από τον σχηματισμό Xiamaling στην Κίνα, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ένας βαθύς ωκεανός 1,4 δισεκατομμυρίων ετών περιείχε τουλάχιστον 4 τοις εκατό των σημερινών συγκεντρώσεων οξυγόνου.

Συνήθως είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια οι συγκεντρώσεις του οξυγόνου στο παρελθόν. Η νέα μελέτη όμως συνδυάζει διάφορες προσεγγίσεις για να ανοίξει νέους δρόμους στην κατανόηση των συγκεντρώσεων οξυγόνου 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα απλό μοντέλο ωκεανού για να εκτιμήσουν τις ελάχιστες συγκεντρώσεις σε ατμοσφαιρικό οξυγόνο που απαιτούνται για την αναπαραγωγή της κατανομής του οξυγόνου στο σχηματισμό Xiamaling.

«Ο σχηματισμός είχε συγκέντρωση οξυγόνου τουλάχιστον 4 τοις εκατό των σύγχρονων ατμοσφαιρικών επιπέδων. Αυτό θα ήταν επαρκές για τα ζώα να υπάρχουν και να εξελίσσονται», αναφέρουν οι μελετητές στη μελέτη τους. «Έχοντας προσδιορίσει την χαμηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου στον αέρα σχεδόν ενάμιση δισεκατομμύριο χρόνια πριν είναι μοναδικό».

«Οι ερευνητές γνωρίζουν απλά ζώα, όπως τα σφουγγάρια και τα σκουλήκια, που σήμερα είναι σε θέση να επιζούν με λιγότερο από 4 τοις εκατό των σύγχρονων ατμοσφαιρικών επιπέδων, ακόμα και με πολύ λιγότερο. Τα σφουγγάρια μάλλον μοιάζουν με μερικά από τα πρώτα ζώα στη Γη. Αν τα καταφέρουν με λιγότερο από το 4% τα επίπεδα του οξυγόνου του σήμερα, είναι πιθανό ότι τα πρώτα ζώα θα μπορούσαν να επιζούν με αυτές τις συγκεντρώσεις ή λιγότερο», αναφέρουν επίσης οι ερευνητές. «Η ξαφνική διαφοροποίηση των ζώων κατά πάσα πιθανότητα ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ίσως η αύξηση του οξυγόνου είχε λιγότερο να κάνει με την εμφάνιση των ζώων όπως αρχικά είχαμε υποθέσει».

Παραπομπές

Η μελέτη – Sufficient oxygen for animal respiration 1,400 million years ago

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *