Η αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου και βελτιώνει την υγεία των νευρώνων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage, ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος, η οποία είναι κρίσιμη για τη μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η υγεία του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία, ενώ ο μέσος όρος του εγκεφάλου μειώνεται κατά περίπου πέντε τοις εκατό ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει με συνέπεια ότι η σωματική άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, αλλά μέχρι τώρα οι αποδείξεις στον άνθρωπο ήταν ασυνεπείς.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές, επανεξέτασαν 14 κλινικές δοκιμές οι οποίες μελέτσαν τις εγκεφαλικές αναλύσεις 737 ατόμων πριν και μετά από προγράμματα αερόβιας άσκησης ή σε συνθήκες ελέγχου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στις μελέτες κυμαινόταν από 24 έως 76 έτη.

Τέσσερις κλινικές μελέτες προσέλκυαν συμμετέχοντες με διάγνωση σχιζοφρένειας ή άλλων ψυχικών διαταραχών, έξι κλινικές μελέτες προσέλκυσαν υγιείς ενήλικες ενήλικες, ενώ μεμονωμένες μελέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της άσκησης στον όγκο του ιππόκαμπου σε άτομα με κατάθλιψη, ήπια γνωστική εξασθένηση, πιθανή νόσο του Αλτσχάιμερ και υγιή νεαρά μεσήλικα ενήλικες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του στατικού ποδηλάτου, του βαδίσματος και του τρεξίματος.

Η διάρκεια των παρεμβάσεων κυμαινόταν από τρεις έως 24 μήνες με μια σειρά από 2-5 συνεδρίες την εβδομάδα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ η άσκηση δεν είχε επίδραση στον συνολικό όγκο του ιππόκαμπου, αύξησε σημαντικά το μέγεθος της αριστερής περιοχής του ιππόκαμπου στους ανθρώπους.

“Η μελέτη μας παρέχει μερικές από τις πιο οριστικές αποδείξεις μέχρι σήμερα σχετικά με τα οφέλη της άσκησης για την υγεία του εγκεφάλου”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

“Κατά την διάρκεια της άσκησης παράγεται μια χημική ουσία που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας, η οποία προέρχεται από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μείωσης της ηλικίας μειώνοντας την γήρανση του εγκεφάλου”.

“Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι, αντί να αυξάνεται το μέγεθος του ιππόκαμπου per se, τα κύρια εγκεφαλικά οφέλη οφείλονται στην αερόβια άσκηση επιβραδύνοντας την επιδείνωση της μείωσης του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόγραμμα συντήρησης του εγκεφάλου”.

“Μαζί με τη βελτίωση της τακτικής της “υγιούς” γήρανσης, τα αποτελέσματα έχουν συνέπειες για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αυτό”.

Παραπομπές

Joseph Firth et al. Effect of aerobic exercise on hippocampal volume in humans: A systematic review and meta-analysis. NeuroImage (2017). DOI: 10.1016/j.neuroimage.2017.11.007

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *