Ανατομικά σύγχρονοι Homo sapiens έφθασαν στη νότια Ασία τουλάχιστον 80.000 χρόνια πριν

w704

Μια ανακάλυψη 47 ανθρώπινων δοντιών από το σπήλαιο Fuyan στην κινεζική επαρχία Χουνάν δείχνει ότι, ανατομικά σύγχρονοι Homo sapiens ήταν παρόντες στη νότια Ασία, τουλάχιστον 80.000 χρόνια πριν, πολύ πριν το είδος έρθει στην Ευρώπη. Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Αυτή είναι μια ανακάλυψη ορόσημο, διότι τα είδη που βρέθηκαν στο σπήλαιο Fuyan είναι από καλά ανεπτυγμένους σύγχρονους ανθρώπους, σχεδόν πανομοιότυποι με τους σημερινούς», αναφέρει στη μελέτη ο Δρ Liu Wu της  Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν παρόντες στη νότια Κίνα, 30,000 με 70,000 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι στην ανατολική μεσόγειο και την Ευρώπη».

Το αρχείο ανθρωπίδων από τη νότια Ασία κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο (από 126.000 έως 12.000 χρόνια πριν) είναι σπάνιο. Καλά διατηρημένα απολιθώματα του Homo sapiens που να είναι παλαιότερα από 45,000 δεν υπήρχαν.

Πρόσφατες εντατικές ανασκαφές στο σπήλαιο Fuyan, ένα σπήλαιο ασβεστόλιθου που βρίσκεται στο Tangbei Village στη νότια Κίνα, έδωσαν μια συλλογή από ανθρώπινα δόντια και απολιθώματα από διάφορα εξαφανισμένα και σύγχρονα θηλαστικά.

Ο Δρ Liu και οι συνεργάτες του από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν ότι τα δόντια είναι περισσότερα από 80,000 ετών, αν και μπορεί να είναι τόσο παλιά όσο και 120,000 χρόνων, και ότι η λεπτομερής μορφολογική ανάλυση τους υποστηρίζει την υπόθεση προς πρόκειται για ανατομικά σύγχρονους Homo sapiens. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το παλαιότερο εύρημα του ανατομικά σύγχρονου Homo sapiens εκτός της Αφρικής.

Παραπομπές

Η μελέτη – The earliest unequivocally modern humans in southern China

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *