Αρχαίοι θύλακες αέρα αλλάζουν την ιστορία του οξυγόνου της Γης

Οξυγόνωση της Γης

Γεωλόγοι χρησιμοποιώντας νέες άμεσες μεθόδους για τη μέτρηση της οξυγόνωσης της Γης, εντόπισαν για πρώτη φορά, ακριβώς πόσο οξυγόνο είχε η γήινη ατμόσφαιρα 813 εκατομμύρια χρόνια πριν, περίπου 10,9 τοις εκατό.

Τα ευρήματά τους αυτά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Geology, αποδεικνύουν σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η οξυγόνωση της Γης εμφανίστηκε 300 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ότι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Ο προσδιορισμός των παρελθοντικών ατμοσφαιρικών συνθέσεων είναι ένα σημαντικό αλλά δύσκολο έργο για τους γεωλόγους. Οι περισσότερες μέθοδοι για τον προσδιορισμό των παρελθοντικών συνθηκών στην επιφάνεια της Γης, βασίζονται σε έμμεσες πληροφορίες που αποκτώνται από την ανάλυση αρχαίων ιζηματογενών πετρωμάτων.

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, τα  ιζηματογενή πετρώματα είναι πολύ δύσκολο να χρονολογηθούν ακόμη και σήμερα, καθότι περιέχουν υπολείμματα άλλων πετρωμάτων που σχηματίζονται σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Ως αποτέλεσμα, η οξυγόνωση ή η αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης, έχει υποτεθεί ότι έχει συμβεί περίπου 550 εκατομμύρια χρόνια πριν κοντά στο όριο μεταξύ της Πρικαμβριακής και παλαιοζωικής περιόδου.

Οι ερευνητές στη νέα τους μελέτη, περιγράφουν την ανάλυση ορυκτού άλατος, όπου υγρά εγκλείσματα, οι μικροσκοπικές φυσαλίδες υγρών και αερίων που σχηματίζονται στα ορυκτά άλατα, μπορεί να περιέχουν παγιδευμένο αέρα. Η ανάλυση αυτού του παγιδευμένου αέρα επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν τις παρελθοντικές επιφανειακές συνθήκες και πώς η ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τετραπολικό φασματόμετρο μάζας για να μελετήσει αυτόν τον παγιδευμένο αέρα. Με τη προσεκτική σύνθλιψη μικρών κρυστάλλων ορυκτού άλατος, τα απελευθερωμένα υγρά και αέρια περνούν μέσα στο φασματόμετρο μάζας, το οποίο στη συνέχεια τα αναλύει για διάφορες ενώσεις του οξυγόνου και άλλων αερίων.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες ειδικά από το παρελθόν που μπορούμε να ανιχνεύσουμε στα σύγχρονα δείγματα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Αυτό μας λέει σχετικά με το εύρος των συνθηκών στη Γη αλλά και έχει επιπτώσεις στις γνώσεις μας σχετικά με τον πλανήτη Άρη».

Παραπομπές

Nigel J.F. Blamey, Uwe Brand, John Parnell, Natalie Spear, Christophe Lécuyer, Kathleen Benison, Fanwei Meng, Pei Ni. Paradigm shift in determining Neoproterozoic atmospheric oxygen. Geology (2016). DOI: 10.1130/G37937.1

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *