Αντίσωμα προστατεύει από το Ζήκα και τον δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Στη Βραζιλία και άλλες περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζήκα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, βρίσκεται επίσης και ο ιός του δαγκείου, ο οποίος διαδίδεται από τα ίδια είδη κουνουπιών.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Immunology, ερευνητές δείχνουν ότι ένα αντίσωμα που προστατεύει από τον ιό του δαγκείου είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι του Ζήκα στα ποντίκια.

“Τα αντισώματα παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για εβδομάδες, έτσι ώστε μία ή λίγες δόσεις ενός φαρμάκου που βασίζεται σε αντίσωμα που δίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει το έμβρυο της από το Ζήκα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της προστασίας της τόσο από την ασθένεια Ζήκα όσο και από το δάγκειο”,  αναφέρουν οι ερευνητές.

“Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί υψηλό πυρετό, έντονους πονοκεφάλους και άλγος των αρθρώσεων και των μυών σε παιδιά και ενήλικες, αλλά δεν βλάπτει άμεσα τα έμβρυα”.

“Βρήκαμε ότι αυτό το αντίσωμα όχι μόνο εξουδετερώνει τον ιό του δαγκείου πυρετού, αλλά προστατεύει τα ποντίκια τόσο τους ενήλικες όσο και τα έμβρυα από τη νόσο Ζήκα”.

Δεδομένου ότι ο δάγκειος πυρετός και ο Ζήκα είναι σχετικοί ιοί, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ένα αντίσωμα που αποτρέπει τη νόσο του δαγκείου μπορεί να κάνει το ίδιο για τον Ζήκα.

Οι ερευνητές μόλυναν μη γόνιμα ενήλικα ποντίκια με τον ιό του Ζήκα, και έπειτα τους έδωσαν ένα από τα αντισώματα μία, τρεις ή πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Για σύγκριση, μια άλλη ομάδα ποντικών μολύνθηκε με τον ιό Ζήκα και στη συνέχεια έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη μόλυνση, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των μη υποβληθέντων σε αγωγή ποντικιών είχαν πεθάνει, ενώ όλα τα ποντίκια που έλαβαν το αντι-δάγκειο αντίσωμα εντός τριών ημερών από τη μόλυνση ήταν ακόμα ζωντανά και το 40 τοις εκατό αυτών που έλαβαν το αντίσωμα πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση επιβίωσε.

Για να διαπιστωθεί εάν το αντίσωμα μπορεί επίσης να προστατεύσει τα έμβρυα από τη μόλυνση, οι ερευνητές μόλυναν θηλυκά ποντίκια την έκτη ημέρα της εγκυμοσύνης τους με τον ιό Ζήκα, και έπειτα τους έδωσαν δόση αντισώματος ή εικονικό φάρμακο μία ή τρεις ημέρες αργότερα.

Την 13η ημέρα της κύησης, η ποσότητα του γενετικού υλικού του Ζήκα ήταν 600.000 φορές χαμηλότερη στους πλακούντες και 4.900 φορές χαμηλότερη στις κεφαλές του εμβρύου στα έγκυα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μία ημέρα μετά τη μόλυνση σε σύγκριση με ποντίκια που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για το αντίσωμα να είναι αποτελεσματικό πρέπει να χορηγηθεί αμέσως μετά τη μόλυνση. Ένας τέτοιος στόχος μπορεί να είναι μη ρεαλιστικός κλινικά επειδή οι γυναίκες σπάνια γνωρίζουν πότε προσβάλλονται.

Ωστόσο, δίνοντας στις γυναίκες το αντίσωμα αμέσως μόλις ξέρουν ότι είναι έγκυες θα μπορούσε να τους παράσχει μια έτοιμη άμυνα ενάντια στον ιό αν το συναντήσουν. Τα φάρμακα με βάση τα αντισώματα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για την παροχή προσωρινής προστασίας από μολυσματικές ασθένειες όπως η λύσσα όταν δεν υπάρχει χρόνος για εμβολιασμό ή, όπως στην περίπτωση του Ζήκα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Το κλειδί για τη χρήση αυτού του αντισώματος ως προληπτικού φαρμάκου θα ήταν να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα μιας γυναίκας παραμένουν αρκετά υψηλά για να προστατεύσουν το έμβρυο της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι ερευνητές εργάζονται για τον εντοπισμό του ποσού των αντισωμάτων που θα χρειαζόταν μια έγκυος γυναίκα για να εξασφαλίσει ότι το έμβρυο της προστατεύεται από το Ζήκα. Διερευνούν επίσης τρόπους επέκτασης του χρόνου ημιζωής του αντισώματος στο αίμα, για να μειώσουν τον αριθμό των φορών που θα έπρεπε να χορηγηθούν.

Η ύπαρξη αντισωμάτων αντι-δαγκείου στην κυκλοφορία του αίματος για μήνες ενέχει κίνδυνο, επειδή τα αντισώματα που προστατεύουν από ένα στέλεχος του ιού του δάγκειου πυρετού μερικές φορές επιδεινώνουν τα συμπτώματα εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από άλλο στέλεχος δαγκείου.

Για να αποφευχθεί τυχόν επιδείνωση μιας ήδη πολύ οδυνηρής νόσου, οι ερευνητές μετέτρεψαν το αντίσωμα σε τέσσερα σημεία, καθιστώντας αδύνατο το αντίσωμα να επιδεινώσει τη νόσο του δαγκείου.

“Μεταλλάξαμε το αντίσωμα έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει αύξηση αντισωμάτων της μόλυνσης του δάγκειου πυρετού και ήταν ακόμα προστατευτικό”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Έτσι τώρα έχουμε μια έκδοση του αντισώματος που θα ήταν θεραπευτική έναντι και των δύο ιών και ασφαλής για χρήση σε μια περιοχή ενδημική του δάγκειου πυρετού, επειδή δεν μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια”.

Παραπομπές

Estefania Fernandez et al. Human antibodies to the dengue virus E-dimer epitope have therapeutic activity against Zika virus infection. Nature Immunology (2017). DOI: 10.1038/ni.3849

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *