Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός πλούσιου Μυκηναίου πολεμιστή στην Ελλάδα

image_3380_1-Mycenaean-Warrior

Μια πολυεθνική ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα τάφο 3,500 ετών ενός Μυκηναίου πολεμιστή κοντά στη πόλη της Πύλου στη νοτιοδυτική ακτή της Ελλάδας, ο οποίος περιείχε περισσότερα από 1.400 αντικείμενα: χάλκινα, ασημένια και χρυσά αντικείμενα, κοσμήματα, όπλα και πανοπλίες.

Ο τάφος βρέθηκε από τους αρχαιολόγους, ενώ εργάζονταν στη περιοχή του φημισμένου παλατιού του Νέστορα, ένα μεγάλο συγκρότημα σε μια περιοχή που συνδέεται με τους Ομηρικού μύθους. Τα ερείπια του ανακτόρου αποκαλύφθηκαν σε ένα ελαιώνα, το 1939 από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Cincinnati στις ΗΠΑ.

Αν και καταστράφηκε από πυρκαγιά κάποια στιγμή γύρω στο 1200 π.Χ., το ανάκτορο του Νέστορα, ωστόσο, είναι το καλύτερα διατηρημένο παλάτι της Εποχής του Χαλκού παλάτι στην ελληνική ενδοχώρα.

Ήταν ένας προορισμός στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπου θυσίες προσφέρονταν στις παραλίες της. Ο βασιλιάς που κυβερνούσε στο παλάτι έλεγχε μια τεράστια περιοχή που ήταν χωρισμένη σε περισσότερες από 20 περιοχές με πρωτεύουσες και πολλούς οικισμούς.

« Αυτό ο τελευταίο εύρημα δεν είναι ο τάφος του θρυλικού βασιλιά Νέστορα, ο οποίος ήταν επικεφαλής ελληνικών δυνάμεων στη Τροία στην Ιλιάδα του Ομήρου. Ούτε είναι ο τάφος του πατέρα του, Νηλέα», αναφέρει η Δρ Shari Stocker που ηγήθηκε της ανασκαφής. «Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό, διότι ο πολεμιστής προ-χρονολογείται του χρόνου του Νέστορα και του Νηλέα κατά ίσως 200 με 300 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια σημαντική μορφή σε μια εποχή που αυτό το μέρος της Ελλάδας είχε ανεξίτηλα διαμορφωθεί από τη στενή επαφή με τη Κρήτη, τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης. Ο τάφος μπορεί να περιείχε ένα ισχυρό πολεμιστή ή βασιλιά, ο οποίος βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια του μυκηναϊκού πολιτισμού που άνθισε αργότερα στην περιοχή».

This slideshow requires JavaScript.

Μια αξιοσημείωτη ποσότητα πλούτου τοποθετήθηκε στον τάφο με τον πολεμιστή κατά τη στιγμή της ταφής του. Το γεγονός και μόνο ότι τα αγγεία είναι από μέταλλο αποτελεί ισχυρή ένδειξη μεγάλου πλούτου.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι κεραμικά αγγεία δεν είχαν περιληφθεί μεταξύ των κτερισμάτων. Όλα τα κύπελλα, στάμνες και λεκάνες ήταν από μέταλλο : χαλκό, ασήμι και χρυσό. Αυτό το μέρος της ελίτ συνοδεύτηκε στη «μεταθάντο» ζωή με περίπου 50 σφραγιδόλιθους σκαλισμένους με περίπλοκα σχέδια μινωικών θεοτήτων, καθώς και με απεικονίσεις ταύρων και ανθρώπινων αλτών ψηλά πάνω από τα κέρατά τους», αναφέρει η Δρ Shari Stocker.

Τέσσερα χρυσά δακτυλίδια που βρέθηκαν στο τάφο περιέχουν υπέροχα Μινωικά γλυπτά, Μια πινακίδα από σκαλιστό ελεφαντόδοντο με μια αναπαράσταση ενός γρύπα με τεράστια φτερά βρισκόταν ανάμεσα στα πόδια του άνδρα. Δίπλα βρέθηκε ένα χάλκινο κάτοπτρο με ένα χερούλι από ελεφαντόδοντο.

Τα όπλα από χαλκό μέσα στο τάφο περιλαμβάνουν ένα ξίφος μήκους ενός μέτρου με λαβή από ελεφαντόδοντο, αρκετά ξιφίδια, μια αιχμή δόρατος. Άλλα αντικείμενα περιλαμβάνουν χάλκινες κανάτες, λεπτές ταινίες από χαλκό κατά πάσα πιθανότητα από τη πανοπλία του νεκρού και επίσης πολλά δόντια από αγριογούρουνα από το κράνος του πολεμιστή.

«Δεδομένου του μεγέθους αυτού του ευρήματος, μπορεί να είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε το πότε η Πύλος και η ευρύτερη περιοχή άρχισε να ακμάζει», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. «Μπορεί να ήταν νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι, κατά κάποιο τρόπο, είτε μέσω συναλλαγών ή βίας (π.χ., επιδρομές), οι κάτοικοί της είχαν αποκτήσει τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο. Πολλά από τα αντικείμενα του τάφου κατασκευάστηκαν στη Μινωική Κρήτη και δείχνουν έντονο Μινωικό στυλ και τεχνική άγνωστη στην ηπειρωτική Ελλάδα το 1500 π.Χ.».

Παραπομπές

UC team discovers rare warrior tomb filled with bronze age wealth and weapons

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *