Αρχαιολόγοι θα καταγράψουν τις αρχαιότητες της Μέσης Ανατολής με τρισδιάστατες κάμερες

640_palmyra-3d

Αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να «πλημμυρίσουν» τη Μέση Ανατολή με 3D κάμερες για την καταπολέμηση της καταστροφής των αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή από το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Η τρομοκρατική ομάδα καταστρέφει αρχαιότητες οι οποίες λέει προωθούν την ειδωλολατρία, αλλά προχωρά και στη πώληση λεηλατημένων αρχαιοτήτων σε ιδιώτες εμπόρους. Το Ισλαμικό Κράτος είναι επί του παρόντος στη διαδικασία της συστηματικής κατεδάφισης της αρχαίας Συριακής πόλης της Παλμύρας, η οποία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, συμπεριλαμβανομένου και του ναού του Baalshamin που έχει ηλικία 2,000 έτη.

Σε απάντηση των πιο πάνω, μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ σχεδιάζει να διανείμει 5.000 κάμερες στις ζώνες του πολέμου, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κατάλογος τρισδιάστατων σαρώσεων των κτηρίων και αντικειμένων ιστορικής σημασίας, διατηρώντας την μνήμη και τη γνώση τους σε περίπτωση που καταστραφούν.

Ο Roger Michel, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ψηφιακή Αρχαιολογία της Οξφόρδης, δήλωσε στους Times ότι η Παλμύρα γίνεται γρήγορα το σύμβολο της πολιτιστικής εικονομαχίας του Ισλαμικού Κράτους.

«Εάν επιτραπεί στο Ισλαμικό Κράτος να ισοπεδώσει και να ξαναγράψει την ιστορία μιας περιοχής η οποία καθόρισε την παγκόσμια αισθητική και τις πολιτικές ευαισθησίες, θα υποστούμε συλλογικά μια δαπανηρή και μη αναστρέψιμη ήττα. Αλλά υπάρχει ελπίδα. Τοποθετώντας το αρχείο του παρελθόντος μας στον ψηφιακό χώρο, θα βρίσκεται πάντα πέρα από την προσιτότητα των βανδάλων και τρομοκρατών», δήλωσε ο Roger Michel.

Το λεγόμενο Million Image Database Project είναι μια συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου για την Ψηφιακή Αρχαιολογία και της Unesco, και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να καταγράψουν ένα εκατομμύριο εικόνες μέχρι το τέλος του 2016 με τη χρήση τροποποιημένων τρισδιάστατων καμερών οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από «άπειρους χρήστες», όπως εργαζόμενοι σε μουσεία, στρατιωτικό προσωπικό και εθελοντές, και οι οποίοι στη συνέχεια θα ανεβάζουν αυτές τις εικόνες απευθείας σε μα βάση δεδομένων στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η ελπίδα είναι ότι οι εικόνες που θα προκύψουν θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερείς ώστε να είναι σε θέση να αναδημιουργηθούν τα κτίρια ή τα έργα τέχνης χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές, ένα έχουν καταστραφεί.

«Το έργο αυτό είναι το πρώτο του είδους του τόσο στο σκοπό όσο και στη κλίμακα.  Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές παρόμοιες προσπάθειες. Όλη η σχετική τεχνολογία και το λογισμικό θα είναι ανοιχτού κώδικα για τη διευκόλυνση αυτού του στόχου», ανέφερε ο Roger Michel.

Παραπομπές

Million Image Database Project

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *