Τεχνητοί ιοί διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ερευνητές δημιούργησαν τεχνητούς ιούς οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτοί οι τεχνητοί ιοί, προειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον προκαλούν να στείλει λεμφοκύτταρα Τ, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του όγκου. Τα ευρήματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, παρέχουν μια βάση για καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο.

Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα προκαλούν μόνο μια περιορισμένη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα (τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος), και έτσι μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς αισθητή αντίσταση. Αντίθετα, οι ιογενείς λοιμώξεις αναγκάζουν το σώμα να απελευθερώσει σήματα συναγερμού, προωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του εισβολέα.

Οι ανοσοθεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση του καρκίνου για πολλά χρόνια. Αυτές “αποδυναμώνουν” το αμυντικό σύστημα του σώματος και έτσι ενισχύουν και την ημίθελη μάχη κατά των καρκινικών κυττάρων. Η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να καταπολεμήσει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο, παρέμεινε ένας μακρινός στόχος.

Στη νέα τους μελέτη οι ερευνητές, αναφέρουν ότι έχουν πλέον καταφέρει να κατασκευάσουν πρωτοποριακούς τεχνητούς ιούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν αυτό ακριβώς. Κατασκεύασαν τους τεχνητούς ιούς με βάση τον ιό λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας (LCMV), ο οποίος μπορεί να μολύνει τόσο τρωκτικά όσο και ανθρώπους.

Αν και δεν ήταν επιβλαβείς για τα ποντίκια, εντούτοις απελευθέρωσαν τα σήματα συναγερμού που είναι τυπικά για ιογενείς λοιμώξεις. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν επίσης ορισμένες πρωτεΐνες στον ιό οι οποίες βρίσκονται μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Η μόλυνση από τους τεχνητούς ιούς επέτρεψε στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει αυτές τις πρωτεΐνες του καρκίνου ως επικίνδυνες.

Ο μοναδικός συνδυασμός των σημάτων συναγερμού και της πρωτεΐνης των καρκινικών κυττάρων, διέγειρε το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του παρήγε ένα ισχυρό “στρατό” των κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία τακτοποίησαν τα καρκινικά κύτταρα μέσω της πρωτεΐνης τους και τα κατέστρεψαν με επιτυχία.

Οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες σε ασθενείς με καρκίνο έχουν αναπτυχθεί τεράστια τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι τρέχουσες θεραπείες εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου. “Ελπίζουμε ότι τα νέα μας ευρήματα μαζί με νέες τεχνολογίες, θα χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες σύντομα για τον καρκίνο, βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω αύξηση των ποσοστών επιτυχίας τους”.

Παραπομπές

Sandra M. Kallert et al. Replicating viral vector platform exploits alarmin signals for potent CD8 T cell-mediated tumour immunotherapy. Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/ncomms15327

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *