Αστροκύτταρα στον εγκέφαλο βοηθούν στη γρήγορη αποστολή μηνυμάτων από τα νευρικά κύτταρα

tumblr_mh4nq417251rog5d1o1_1280

Τα αστροκύτταρα (Astrocytes), ένα είδος νευρογλοιακών κυττάρων τα οποία είναι γνωστό ότι τρέφουν, καθαρίζουν και καθοδηγούν την ανάπτυξη των γειτονικών τους νευρικών κυττάρων, βοηθούν επίσης σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience, τα νευρικά κύτταρα να αποστέλλουν ηλεκτρικά σήματα.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν μέρος των προσπαθειών των επιστημόνων να αποκαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους κύτταρα εκτός των νευρικών κυττάρων διατηρούν το νευρικό σύστημα σε λειτουργία.

Τα αστροκύτταρα παρέχουν θρεπτικές ουσίες στα νευρικά κύτταρα, απομακρύνουν απόβλητα από τον εγκέφαλο και ακόμα βοηθούν στον έλεγχο της «όρεξης» του εγκεφάλου. Η νέα αυτή μελέτη αναφέρει ότι τα αστροκύτταρα (που πήραν το όνομά τους από το σχήμα αστεριού που έχουν), βοηθούν επίσης τα νευρικά κύτταρα να αποστέλλουν ηλεκτρικά σήματα μέσω των axon τους, κάτι που μέχρι σήμερα μόνο τα κύτταρα ολιγοδενδροκύτταρα και τα κύτταρα Schwann θεωρείτο ότι έκαναν.

Η Courtney Sobieski του πανεπιστημίου Washington University School of Medicine στο St. Louis και οι συνεργάτες της μεγάλωσαν μεμονωμένα νευρικά κύτταρα αρουραίου σε ένα μόνο δισκίο που περιείχε αστροκύτταρα με κενά μεταξύ τους. Μερικά από τα νευρικά κύτταρα αναπτύχθηκαν στα κενά ενώ άλλα όχι. Όταν τα νευρικά κύτταρα στερήθηκαν τα αστροκύτταρα έδειξαν σημάδια νωθρότητας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αστροκύτταρα οδηγούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων κατά τρόπο που επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα αργότερα να στέλνουν γρήγορα και ακριβή μηνύματα. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς τα αστροκύτταρα κάνουν αυτό, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εγγύτητα τους με τα νευρικά κύτταρα είναι το κλειδί για την κατανόηση της διαδικασίας.

Παραπομπές

Η μελέτη – Loss of Local Astrocyte Support Disrupts Action Potential Propagation and Glutamate Release Synchrony from Unmyelinated Hippocampal Axon Terminals In Vitro

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *