Αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο νέα κοντινά στη Γη αντικείμενα (Near-Earth Objects)

Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Wide-Field Infrared Survey Explorer της NASA (WISE), ανακάλυψαν δυο ουράνια αντικείμενα που διέρχονται από τη γειτονιά μας : 2016 WF9 και το C/2016 U1 NEOWISE.

Το πρώτο ουράνιο αντικείμενο, που ονομάστηκε 2016 WF9, ανιχνεύθηκε από το πρόγραμμα NEOWISE, το τμήμα ανεύρεσης αστεροειδών και κομητών της αποστολής WISE της NASA στις 27 Νοεμβρίου 2016.

Το 2016 WF9 είναι σχετικά μεγάλο, 0,5-1 χιλιόμετρα σε μήκος, και είναι μάλλον σκοτεινό, αντανακλώντας μόνο ένα μικρό ποσοστό του φωτός που πέφτει στην επιφάνειά του.

Το αντικείμενο μοιάζει με κομήτη στην ανακλαστικότητα και τροχιά του, αλλά φαίνεται να του λείπει η χαρακτηριστική ουρά που ορίζει ένα κομήτη. Βρίσκεται σε μια τροχιά όπου η πιο μακρινή του απόσταση από τον Ήλιο, το φέρνει κοντά στη τροχιά του Δία.

Κατά τη διάρκεια 4.9 γήινων ετών, το 2016 WF9 ταξιδεύει προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, περνώντας κάτω από την κύρια ζώνη των αστεροειδών και την τροχιά του Άρη μέχρι την τροχιά της Γης. Μετά από αυτό επιστρέφει και πάλι προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Αντικείμενα σε αυτούς τους τύπους των τροχιών έχουν πολλαπλές πιθανές προελεύσεις. Θα μπορούσε κάποτε να ήταν ένας κομήτης ή θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί από ένα πληθυσμό σκοτεινών αντικειμένων στην κύρια ζώνη αστεροειδών.

Ο 2016 WF9 θα προσεγγίσει την τροχιά της Γης στις 25 Φεβρουαρίου, 2017. Σε απόσταση 51 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αυτή η προσέγγιση δεν θα το φέρει ιδιαίτερα κοντά. Η τροχιά του έχει γίνει αρκετά κατανοητή, και το αντικείμενο δεν είναι απειλή για τη Γη για το εγγύς μέλλον.

Το δεύτερο αντικείμενο, το οποίο ονομάστηκε C/2016 U1 NEOWISE, είναι πιο ξεκάθαρα ένας κομήτης, καθώς έχει σχηματισμένη ουρά κομήτη καθώς πλησιάζει τον Ήλιο.

Θα είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του 2017, στον νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν την αυγή. Κινείται νοτιότερα κάθε ημέρα και θα φτάσει στο πλησιέστερο του σημείο στον Ήλιο, μέσα από την τροχιά του Ερμή, στις 14 Ιανουαρίου, πριν επιστρέψει πίσω στα εξωτερικά όρια του ηλιακού συστήματος σε μια τροχιά που διαρκεί χιλιάδες χρόνια.

Ενώ θα είναι ορατό σε αστροπαρατηρητές με τη χρήση κιαλιών, δεν θεωρείται απειλή για τον πλανήτη μας.

Παραπομπές

NEOWISE Mission – NASA

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *