Αστρονόμοι δημιούργησαν ένα λεπτομερή χάρτη του ποσοστού υδρογόνου στο Γαλαξία μας

hi4pi-map

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ραδιοτηλεσκόπιο CSIRO των 64 μέτρων στην Αυστραλία και το ραδιοτηλεσκόπιο Max-Planck των 100 μέτρων στη Γερμανία, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχει δημιουργήσει ένα λεπτομερή χάρτη πυκνότητας του ουδέτερου ατομικού υδρογόνου στο Γαλαξία μας.

Στη νέα τους μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics, οι ερευνητές  εξέτασαν το ουδέτερο ατομικό υδρογόνο, το πιο άφθονο στοιχείο στο διάστημα, σε ολόκληρο τον γαλαξία μας σε μια έρευνα που ονομάστηκε HI4PI.

«Παρά το γεγονός ότι το ουδέτερο υδρογόνο είναι αρκετά εύκολο να ανιχνευθεί με σύγχρονα ραδιοτηλεσκόπια, η χαρτογράφηση ολόκληρου του γαλαξία μας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ο ραδιοφωνικός θόρυβος που προκαλείται από τα κινητά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ρυπαίνει τις εξασθενημένες εκπομπές που προέρχονται από τα αστέρια και τους γαλαξίες στο σύμπαν.

Έτσι εξελιγμένοι αλγόριθμοι υπολογιστών έπρεπε να αναπτυχθούν για να «καθαρίσουν» κάθε σημείο δεδομένων αυτής της ανεπιθύμητης ανθρώπινης παρέμβασης.

Οι ερευνητές συλλέξαν δεδομένα σχετικά με νέφη του αερίου υδρογόνου σε πλήρη ανάλυση, επιτρέποντας τους να μάθουν περισσότερα για την φυσική του τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές, όπου οι δομές αυτές προέρχονται.

« Η μελέτη μας αποκάλυψε για πρώτη φορά τις μικρές λεπτομέρειες δομών μεταξύ των άστρων στον Γαλαξία μας», αναφέρουν επίσης στη μελέτη τους οι ερευνητές. « Πολύ μικρά νέφη αερίου φαίνεται να έχουν βοηθήσει στο σχηματισμό των αστεριών στο Γαλαξία μας κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών».

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε πάνω από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες παρατηρήσεις και περίπου 10 δισεκατομμύρια μεμονωμένα σημεία δεδομένων, κάτι το οποίο βελτιώνει προηγούμενη έρευνα (Leiden-Argentine-Bonn) του ουδετέρου υδρογόνου, κατά δύο παράγοντες στην ευαισθησία και κατά τέσσερις παράγοντες σε γωνιακή ανάλυση.

Παραπομπές

Ben Bekhti et al. HI4PI: a full-sky H i survey based on EBHIS and GASS. Astronomy & Astrophysics (2016). DOI: dx.doi.org/10.1051/0004-6361/201629178

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Παιδί της επιστήμης και της τεχνολογίας, παρέα με ένα γάτο κοιτάζει το σύμπαν και θέτει ερωτήσεις

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *